Čepelka (TOP 09): Nový neví?

12. 6. 2020

Jan Nový napsal ve čtvrteční MFDnes, že se diví, proč Milion chvilek, když má tolik účastníků na demonstracích, jednoduše nezaloží vlastní stranu a nezkusí porazit ve volbách pana Babiše (ne hnutí ANO, ale jen pana Babiše - příznačné!). Chtěl jsem nejdřív napsat: svatá prostoto! Copak Nový neví, že naprostá většina účastníků na demonstracích je pravděpodobně příznivcem nebo členem některé demokratické politické strany? Píšu hned „demokratické“, protože si nemyslím, že by tam chodili příznivci třeba KSČM. Leda s foťákem, protože „co dyby se to jednou votočilo“? 

Z příznivců různých stran těžko slepíte novou stranu. Vzpomeňte na vývoj v devadesátých a nultých (či jak se to píše) letech, kdy vznikala nová hnutí a z nich strany. Nejúspěšnější byla hned v roce 1991 ODS. Ta mohla vzniknout z hnutí Občanského fóra proto, že si mnozí lidé uvědomili, že se nabízí obrovské bohatství celé země, které je třeba parcelovat a privatizovat. To by nešlo ve všeobjímajícím hnutí, které vzniklo hned v listopadových dnech 1989. Proto také bylo v ODS nejvíc skandálů od privatizace v 90. letech až po A. Řebíčka, před Babišem nejslavnějšího nositele střetu zájmů a možného vysavače stamilionů korun. Teprve  v roce 1993 úspěšně recykloval Miloš Zeman ČSSD, poptávka po levicové straně byla totiž v důsledku politiky ODS obrovská. To jen připomínka pamětníka a nyní zpět k námětu pana Nového. 

Nová strana nyní ne, brzy by se rozklížila, jak jsme to v minulosti několikrát viděli. Z původních hnutí, které se přeměnily na politické strany, musíme vzpomenout aspoň na tři: Důchodci za životní jistoty (fungovali 1994-1998, dokud tehdejší předseda p. Kremlička po volební prohře nesnědl v přímém televizním přenosu brouka). Unie svobody (1998-2002, dokud se nerozpadla pro vnitřní nesoudržnost). Věci veřejné (2001-2015, dokud se nezačalo vyšetřovat, zda Kristýna Kočí opravdu přijala od Víta Bárty pouze půjčku na nákup kabelek, nikoliv úplatek, aby mlčela o poměrech ve straně, a dokud současný mediální magnát a miliardář Jaromír Soukup jako věřitel nestáhl svůj návrh na insolvenční řízení vůči VV). Některé lidi neporazíte, mají-li dost voličů. Jsou lidé, kterým můžete bušit na dveře a nikdy neotevřou. Můžete na ně nalít kbelík jejich vlastní močůvky, a jen si protřou oči. Můžete je vláčet kanálem a oni nechápou, proč se tam dostali. 

Co je tedy zapotřebí, to je dostatečně široká koalice demokratických stran (TOP 09, KDU-ČSL, ODS, STAN a dalších), která by mohla vzniknout právě na bázi MCh. Bohužel se politické strany tváří, že MCh jde mimo ně a pouze slovně jej občas podpoří. To je špatně. Je třeba, po vzájemné dohodě demokratických stran, jednat s vedením spolku MCh o další podpoře pro předvolebním propojení na koalici demokratických stran. Jinak by skutečně mohla celá obrovská inciativa přijít vniveč. (Loni už taková výzva z MCh byla a strany svou příležitost nevyužily.) 

Takže vůči MCh jsem taky dost skeptický - nepodaří-li se jej společnou vůlí statisíců občanů přeměnit na volební sílu. Co si myslíte vy? Přejete vedení MCh, aby zkusilo založit stranu, nebo má být „jen“ ideovou základnou pro dohodu velké předvolební koalice?  

Oldřich Čepelka, člen TOP 09 z Hodkovic nad Mohelkou

Štítky
Osobnosti: Oldřich Čepelka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme