Čepelka (TOP 09): Bez neziskovek to prostě nejde

27. 2. 2020

V internetových diskusích každou chvíli vidím, že prý miliardář George Soros platí nejrůznější české neziskovky, aby škodily naší demokracii (už nejen vládě, ale i celé demokracii), že neziskovky by se měly zrušit, protože jen odsávají veřejné peníze a ještě sem zvou imigranty (toto se už objevuje málo, ale zrovna včera jsem to zaznamenal). – Co s tím? Proč se vlastně pořád blábolí o G. Sorosovi, který jakoby tahal za nitky v naší politice?! On už dřív přestal financovat střední Evropu a málo i východní, působí v bývalých sovětských asijských republikách. Podporuje neziskovky jednoduše a zákonitě proto, že neziskovky tvoří všude na světě základnu občanské společnosti, na níž stojí veškerá liberální i neliberální demokracie, otevřená společnost, svoboda přístupu k informacím atd. Kdyby toho nebylo, dávno by tu vyhrál nějaký totalitní mocipán a tuhletu naši diskusi by asi jednoduše zavřel. (A třeba taky jejich autory.)

Občanská společnost si to musí hlídat a umí to hlavně přes neziskovky. U nich nejde jen o to, že jsou neziskové, čili jejich zakladatelé (občané) z nich nezbohatnou, i když samozřejmě v mnoha z nich dostávají plat. Jde hlavně o to, že jsou co nejvíc nezávislé na veřejné správě, na státu, což ovšem tak docela nejde ve finanční oblasti (dotace na činnost).

Dneska jsou u nás desetitisíce neziskových organizací. Žádní škodící vycucávači státního rozpočtu. V naprosté většině to jsou obyčejné vesnické fotbalové kluby, skaut, mateřské centrum atd. Pečují o lidi, kteří jsou na tom špatně (nemocní lidé, opuštěné děti, chudoba), o kousek přírody, o zatoulané pejsky, o tisíce věcí, které stát prostě dělat nechce a neumí.

Kdyby stát nedotoval své vlastní příspěvkové organizace (jsou taky neziskové, pozor!), tak se během měsíce zhroutí celý systém sociální péče. No ale je logické, že někteří občané, a to i ve spolupráci se sponzory apod., se sdruží, aby bojovali třeba proti výstavbě něčeho nebo proti střetu zájmů politiků nebo proti zneužívání evropských dotací. Ono to jinak nejde, bez těch neziskovek to prostě nejde.

Vím, že politiky kontrolují taky nezávislá média, či aspoň seriózní média, a taky politická opozice. Jen říkám, proč jsou neziskovky tak důležité a proč je Soros u nás po r. 1989 tak podporoval. A mimochodem, už před lety přestal a celá léta už ani koruna, už ani dolar od něho. My ho totiž už tolik nezajímáme, jako on zajímá některé naše spoluobčany.

Oldřich Čepelka, člen TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Oldřich Čepelka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme