Brabec: Proč volím Topku a Společně?

Inu proto, že jejímu programu a jejím politikům věřím. Vážím si otců zakladatelů. Bratr kníže (též se hlásí ke skautům, jako já) je moudrý muž a má to, čemu se říká kinderstube. Výchovu, vystupování. Ano dokáže říci, že do politiky v nemladém věku vstoupil, neb přibývá lidí, kterým chce nakopat prdel. Ale i toto expresivní vyjádření dokáže říci s noblesou, bez zbytečné vulgárnosti tak vlastní mnohým našim politikům.

8. 7. 2020

Ba i Miroslava Kalouska si vážím. Zajisté, je to pragmatik, občas si možná dá o panáka víc. Leč jeden z největších politiků minulého století, sir Winston Churchill byl ještě pragmatičtější a bez lahvinky whisky den nedal. Kalousek možná učinil chybná rozhodnutí, jako lékař po více než čtyřiceti letech praxe však vím, že neomylný je možná Bůh. (I když si vzpomeňme na lament Járy Cimrmanna, kterým hodnotil zuby, jako nepodarek Stvořitele.) Jenže je nutno rozlišit mezi chybou a záměrným svinstvem. A ještě, řada z toho, co je mu vyčítáno, on zavedl na dobu přechodnou. Avšak jeho následovníci z jiných stran s radostným křikem :Za to může Kalúsek, z nich učinili opatření trvalá.

Chci věřit, že současné vedení, s jednou z nemnoha dam politiky v čele, povede TOP 09 zpět k dvojciferným volebním výsledkům. Řadu regionálních politiků TOPky znám osobně a vážím si jich. Mám i radost, že jednoho z nich jsem měl možnost trochu formovat ve svém skautském oddílu. Považuji je za rovné lidi, kterým lze věřit, že v politice vidí službu voličům, ne cestu k vlastnímu obohacení.

V neposlední řadě volím a budu TOPku volit, protože mám rád svou zemi a bojím se o osud naší křehké demokracie. Demokracie neznamená, že teď se budu mít dobře a můžu si dělat, co chci, nikdo mi nesmí klást překážky, mantinely. Mnoho lidí, kteří se považují za chudé, chudí nejsou. Jen nejsou tak bohatí, jak by si přáli. A když se přidá přebujelá administrativa, která klade občanům skutečné či zdánlivé překážky, nelze se divit, že obyčejní lidé skočí nevěří klasickým stranám.

Chyba předchozích garnitur byla v tom, že nikdo řekl lidem, že již neplatí „nestarej se a budeš se mít dobře“, které platilo za komunistů i během Protektorátu, tedy padesát let. Platí, že chci-li se mít dobře, musím vzít odpovědnost za život svůj, své rodiny, své obce, své země do svých rukou. Pokud si naberu nesmyslné půjčky nebo nezaplatím pokutu, nesmím se divit, že může přijít exekuce. Jakkoli nepopírám nemravnost exekučního byznysu. Tací lidé jsou zmateni a snadno skočí na lep populistů, komunistů či Tomiových nácků. To jsou tak zjevní extrémisté, že se dřív či později odkecají sami. Bojím se Anofertu. Přečte-li si člověk Snyderovu Tyranii a Babišovo O čem sním...musí se bát obratného směřování k fašistické diktatuře. O to nebezpečnějšího, že má k dispozici neomezené finanční zdroje, proto i média a profesionálně zdatné marketingové odborníky. To je doplněno státními úředníky, kteří ochotně ohýbají zákony této země ku prospěchu svého bezskrupulosního guru.

Hrozí mne, jak snadno lze před voliči omluvit omezení demokratických principů hláškami o snižování byrokracie. Tomu zlu se musíme postavit, jinak nebudeme mít právo si stěžovat. Vzpomeňme, jak dopadly německé demokratické volby v rode 1933. V skautské terminologii jsem vedl smečku vlčat, tudíž jsem byl Akéla. A proto, jako Kiplingův vůdce smečky na poradní skále, pravím před nadcházejícími volbami: Hleďte dobře, ó vlci.

MUDr. Ivan Brabec, skautský vůdce a fotograf

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme