Bojovali za nás, teď jim patří dík

12. 11. 2015

Liberec – Věnce, uniformy, vojenský trubač, v klopách červené máky – hned na třech místech se včera připomínal Den veteránů. Nejprve na hřbitově v Ostašově, kde leží 713 padlých vojáků z 1. světové války. Potom na vojenském hřbitově v Ruprechticích, kde jsou pohřbeni padlí v 2. světové válce a vše uzavřel slavnostní nástup pluku radiační, chemické a biologické ochrany ve Štefánikových kasárnách. „11. listopad se zpočátku slavil jako Den smíření na oslavu konce 1. světové – tehdy ještě Velké – války. Až o něco později se přejmenoval na Den veteránů,“ vysvětluje František Gábor z Československé obce legionářské. „Veteráni přitom nejsou jen ti přeživší z druhé světové války, jak si mnozí lidé myslí. Jsou tu i novodobí veteráni, vojáci, kteří jezdí na mise dnes. Zrovna letos si připomínáme 25 let od války v Perském zálivu, což byla naše první mise po pádu komunismu, od té doby mají naši vojáci za sebou už 40 bojových či pozorovatelských misí.“

A právě příslušníci libereckého pluku, mezi veřejností přezdívaní jednoduše „chemici“, patří ke špičce naší armády. Při včerejším slavnostním nástupu tak řada z nich převzala medaile za službu v ozbrojených složkách armády. „Novodobí veteráni mají výrazný podíl na tom, že armáda je veřejností vnímána velmi kladně. Naši vojáci jsou velmi dobře cenění i v zahraničí pro svoji perfektní přípravu, dovednosti a vyspělou logistickou základnou,“ zmínil při proslovu velitel útvaru plk. Radek Černý.

Na slavnostním nástupu se přitom vedle zelených vojenských uniforem blýskaly i modré od hasičů a policistů. „Hasiči, policie nebo zdravotníci se poslední dobou také začínají zúčastňovat zahraničních misí, ač nejsou vojáky. Proto ani na ně by se nemělo při Dnu veteránů zapomínat,“ dodal Černý.

„Tento svátek je dobrou příležitostí k tomu, abychom poděkovali všem, kteří se zbraní v ruce bránili nejen naši svobodu, ale zasazovali se o ni také na zahraničních misích. Osobně jsem velmi hrdý na to, že jsem Liberečák, protože zdejší chemici byli první, kteří pod hlavičkou OSN započali novodobou účast našich vojáků v zahraničí,“ uvedl primátor Tibor Batthyány. Den veteránů se v ČR začal slavit až v roce 2001. Jeho symbolem je květ vlčího máku.

Jana Pavlíčková

Liberecký deník, 12. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: František Gábor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme