BLOG: Centrum města Liberce nemá vizi ani styl

kandidát na senátora bloguje / marusiak.blog.idnes.cz

1. 9. 2010

V České republice v posledních letech ovládly podnikatelsko-lobistické skupiny velké stavební investice měrou zcela neakceptovatelnou. Politici a úředníci na sekretariátech krajů a radnic rezignovali na možnost výběru kvalitního projektu - a to dílem z hlouposti, dílem ze zištných důvodů.

 

V roce 2009 např. bylo vypsáno pouze 6 architektonických soutěží na realizaci velkých stavebních projektů v celé ČR, všechny ostatní stavby a jejich realizace jdou tzv. "po našem", / a chce se mi dodat " - soudruzi" - ale neřeknu to /.

 

V rámci neregulovaného volného trhu rostou obchodní centra, multikina, a další megastavby, architektonicky průměrné až podprůměrné kvality, které nikdo nepotřebuje. /Sedíme sami ve třech lidech v semišem dokonale odhlučněné místnosti multikina, abychom dobře slyšeli dokonalé zvukové efekty stupidních akčních filmů. Procházíme se prázdnými chodbami, kde na jedné straně na nás juká asiat z bistra, pak dlouho nic až konečně náš cíl - turbosolarium/

Na rozdíl od některých politiků či úředníků magistrátu se mi nedaří potkávat lidi, kteří jsou výstavbou centra a toho, co je uvnitř, nadšeni. Liberec, a jeho střed města, je pouze ukázkovým příkladem této atmosfery v celé zemi, kdy podnikatel XX řídil politika XY a nikoli -jak by to mělo být v normální zemi - opačně.

Na evropské poměry spíše menší město Liberec, na české poměry město nejvíce zasazené v srdci přírody - měl při své výstavbě ctít charakter spíše Innsbrucku, a ne /bohužel/ jít cestou zglajšaltovaných center, která vznikají v úřednických kancelářích jako přes kopírák. Cestou podhorského města, města zimních i letních sportů pro širokou veřejnost, architektury dřeva a přírodních materiálů, nikoli betonu. Nepodařilo se podtrhnout a zdůraznit orginalitu, kterou město Liberec bezpochyby má, a tak se bezúčelně betonem obestavují další metry krychlové vzduchu.

Tato fáze zběsilého investování do nevzhledných krabic končí, jednak proto, že finanční penězovody docházejí, především ale proto, že řada občanů si - bohužel pozdě ale přece uvědomuje - že takové město jsme nechtěli. Na centrální úrovni nová politická garnitura kroky některých svých ministrů naznačuje, že na tyto praktiky lze použít oblíbené"Pánové - končíme!" Změna nebude procházka růžovým sadem -ale jsou časy, kdy stojí zato alespoň se o ni pokusit.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme