Bez obnovené důvěry to v příštích letech nepůjde

To, jak dopadnou podzimní volby můžeme zatím jen hádat, byť průzkumy dávají určité signály. Jedno je ale jisté, příští vládu čeká velké množství nepopulárních kroků. Ta současná totiž zdecimovala státní rozpočet i rezervy, navýšila mandatorní výdaje, rozdává drahé úplatky svým voličům v měřítku, které nemá v historii obdoby, kauzy až na výjimky končí zameteny pod kobercem. Trestně stíhaný předseda vlády dělá samozřejmě jako by nic, vše je podle něj kampaň a účelovka. Teď navíc začíná hrát na nacionalistickou notu, protože nemá kde jinde už brát. Napravovat je věru co, ale je tu možná zdaleka ta nejdůležitější výzva, která vše ovlivní.

6. 6. 2021

Nesmíme totiž zapomenout na jednu věc, která bude možná tou nevětší výzvou a opravdu těžkým úkolem. Získat a obnovit důvěru v politický systém. Bez toho, aniž by tato společenská smlouva měla podporu se nutné změny budou dělat velice obtížně. Za poslední roky je důvěra ve vládu na nejmenším možném bodu. Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi, se povedlo nalomit základy veřejnoprávních médií, šířit beztrestně dezinformace, porušit i elementární principy slušností a profesionality, které v politice před jejich érou zůstávaly jako pevný pilíř standardních politických stran. Svého času se z funkcí odstupovalo za nejasné financování bytu v hodnotě 1.5 milionu. Kde jsou ty časy! To, jakým způsobem se k využívání moci přistupuje v dnešní době je za hranou všeho, co tu bylo v minulých dobách. Střety zájmu premiéra, který v důsledku zaplatíme z vlastních peněz, rozsáhlé dotační podvody, které dokonce řeší Brusel rezolucemi, Brněnská Stoka, nákupy zdravotního materiálu, že by za to bylo slušně vybaveno pár nemocnic a řízení pandemie podle toho, jak zrovna vyšel průzkum vox populi. Kolik že bylo výměn ministrů zdravotnictví za poslední rok? Pět, v době největší zdravotní krize? A to vše v mlze nejasnosti, beztrestností, zapírání a výmluv. Vládní politika se stala územím bez morálky, odpovědnosti a hlavně bez konkrétního směru, kam chceme naši zem vést. Zatím to vypadá, že jen na účty Agrofertu. To vše bude muset příští kabinet napravovat a bohužel velice zdlouhavě a draze. Bez důvěry občanů a jejich uvědomění si náročných kroků to půjde velice obtížně.  

Důvěra v politický systém se buduje těžko i ve vyspělejších státech, ale to, jakým způsobem lidé ztratili důvěru v řízení státu u nás nemá obdoby. Náprava bude opravdu trvat dlouho a bude to stát řadu obětí, ale ja nás všech abychom zahodili morální otupělost a opět nastavili hranice politické kultury. Jsme na to připraveni? 

Martin Chroust, předseda krajské organizace TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Martin Chroust
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme