Babiš odmítl Farskému sdělit jména údajných zlodějů ve Sněmovně

15. 7. 2015

Poslanec z opozičního klubu TOP 09 Jan Farský chce od ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše znát jména údajných čtyř až pěti zlodějů ve Sněmovně. Babiš o nich před časem hovořil v rozhovoru pro deník Právo, jména ale neuvedl. Odmítl je sdělit i v odpovědi na písemnou interpelaci, se kterou se na něj Farský nyní obrátil.

"Kolik poslanců má tajně solární elektrárny, kolik jich podniká, kolik různě převedlo majetek? Kolik je zlodějů ve Sněmovně? Co vím, tak minimálně čtyři pět," řekl Babiš v rozhovoru v Právu.

Farský od něj chtěl vědět, kdo jsou tito zloději, jakých činů se dopustili a zda na ně Babiš podal trestní oznámení. "Věřím, že svá tvrzení doložíte a podáte trestní oznámení. Neoznámení trestného činu je samo o sobě trestným činem," napsal Farský do své interpelace.

Babiš mu odpověděl, že je mu dané ustanovení trestního zákoníku známo. Uvedl však, že se nevztahuje na oznámení jakéhokoli protiprávního jednání naplňujícího znaky trestného činu. "Na dotaz konkrétního uvedení osob tyto označovat nebudu a stejně jako v rozhovoru pro deník Právo ponechám odpověď v obecné rovině, abyste mou odpověď nezneužil k útokům vůči mé osobě,"napsal Babiš Farskému. Ujistil ho současně, že právní předpisy neporušuje.

Obecně však podle něj nelze zapomínat na situace, kdy se orgány činné v trestním řízení věcí již zabývají, a to například na základě podnětu třetích osob. V takovém případě je podle Babiše na zvážení, zda je zahlcovat dalším podáním. Babiš odkazuje na aktivity Nadačního fondu proti korupci nebo Transparency International, a konkrétně na publikaci, kterou loni vydal nadační fond a která mapuje činnost a politickou kariéru místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Kalousek patří k nejhlasitějším Babišovým kritikům a uvedenou publikaci již dříve ve Sněmovně označil za Babišem financované sebrané pomluvy a žvásty, které lze snadno vyvrátit.

(ČTK)

zdroj: www.libereckadrbna.cz, 15. 7. 2015

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme