Argumenty TOP 09 pro Maškovku

17. 6. 2014

Rozhodnutí zastupitelů za TOP 09 hlasovat pro navýšení limitu pro stavbu sportovně-rekreačního areálu v Maškově zahradě má několik pádných argumentů.

Aspekt ekonomický

I při navýšení limitu by za 4 roky, tedy při konci dalšího volebního období, mělo být celkové zadlužení města menší než je tomu nyní (pokud nebude otevřen další úvěr). Úvěr, který se na tuto akci otevřel, má skutečně pro město velmi dobré podmínky (úroková sazba 1,57%). Mělo by tedy zbýt i na opravy a ostatní investice. Samozřejmě, že při zvažování dopadu této akce na ekonomiku města byl brán zřetel i na skutečnost, že díky novému rozpočtovému určení daní má město Turnov ročně o cca 17-19 mil. vyšší příjmy než tomu bylo ještě v loňském roce 2013. O tuto změnu zákona se zasadila TOP 09 spolu se starosty.  Z řad obyvatel zní časté hlasy o nákladnosti provozu obou zařízení. Ano, jistě bude nutné obě sportoviště dotovat, uvědomme si ale, že již nyní je dotován provoz otevřeného kluziště u nádraží částkou cca 500-600 tis. Kč při 3 měsíčním provozu. Např. Lomnice n. Popelkou dotuje částkou cca 600 tis. Kč zimní stadion, který je v provozu cca 8 měsíců v roce. 

Aspekt technicko-ekonomicko-časový

První výběrové řízení ukázalo, že nejnižší nabídnutá cena byla o cca 25 % nižší než cena rozpočtová. Obáváme se, že každé prodlení se stavbou bude mít zásadní dopad na cenu. Končí krize a ceny stavebních prací, které byly na minimu, se začínají zvedat. Současně rozdělení stavby do etap logicky jejich celkovou cenu prodraží (až o 10 mil. Kč).  Domníváme se, že nabízená cena může být během např. 2 let o 10-15 % vyšší a v takovém případě by k dokončení druhé části již nikdy nedošlo.

Aspekt turisticko-společenský

Srdce Českého ráje potřebuje jak koupaliště, tak zimní stadion. Zimní stadion i koupaliště má mnoho měst, která jsou menší než Turnov.  Pro srovnání Jičín, má pro své obyvatele a návštěvníky k dispozici krytý bazén s aquaparkem, krásné nově otevřené koupaliště a nově dostavěný krytý zimní stadion. Zatímco Turnov, jako srdce Českého ráje, má pouze malý krytý bazén a miniaturní otevřené kluziště. Rozpočet Jičína je přitom dokonce o pár set tis. Kč menší než Turnova.

Poslední, ale velmi důležitý aspekt je, že TOP 09 měla ve svém programu v roce 2010 postavení celého komplexu a své slovo tak držíme.

Za TOP 09 Turnov Ing. Petr Soudský, lídr pro nadcházející komunální volby

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme