V městských lesích se otevírá Lesní běžecká stezka

V hradeckých městských lesích je pro návštěvníky připravená novinka v podobě 800 metrů dlouhého běžeckého okruhu se speciálním přírodním povrchem. Běžecký okruh začíná od asfaltové lesní cesty Hradečnice, přibližně 200 metrů od centrálního parkoviště u lesního hřbitova. Jeho vybudování vyšlo na 750 tisíc korun bez DPH. Projekt byl navíc částečně financován díky podpoře Vojenské zdravotní pojišťovny a z prostředků získaných z projektu RE-USE.

11. 7. 2023

„Jedná se o unikátní projekt, protože povrch okruhu je z přírodních materiálů, tlumí tak při běhu nárazy a je zdravější alternativou k asfaltovým nebo dlážděným povrchům. S takovými běžeckými okruhy se setkáváme například ve Skandinávii, oblíbené jsou také ve Švýcarsku nebo Německu. U nás je tento teprve druhý v republice,“ říká primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

„Mnoho lidí se dnes věnuje sportu, a to je skvělé. Překvapuje mě ale, že běhají po dlažbě nebo asfaltu, což pro klouby není vůbec vhodné. Prostřednictvím naší stezky propagujeme zdravý způsob sportování. Říkáme lidem, aby přišli běhat do lesa, na čerstvý vzduch, na měkčený povrch, relaxovali v zeleni, která má prokazatelně pozitivní vliv na psychickou pohodu,“ uvádí Milan Zerzán, ředitel Městských lesů. 

Na realizaci běžecké stezky byly použity přírodní materiály. „Spodní vrstva je tvořena štěrkopískem z Marokánky, následuje vrstva štěpky, která je překryta jemnými pilinami. Celistvost stezky zajišťuje obruba z opracovaných kmenů,“ představuje konstrukci stezky Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové.

Délka běžeckého okruhu je 800 metrů a z důvodu plynulosti a bezpečnosti je stezka jednosměrná. Okruh slouží pouze k běhu. Je na něj tedy zákaz vjezdu na kolech, koloběžkách, dětských odrážedlech a jiném sportovním vybavení. Zákaz vstupu mají také psi nebo kočárky. V nejbližších měsících bude stezka doplněna altánem a edukativními prvky.

Městské lesy Hradec Králové jsou samostatně hospodařící obchodní společností vlastněnou statutárním městem Hradec Králové obhospodařující lesní a rybniční majetek města, provozující těžbu štěrkopísku a spravující Kemp Stříbrný rybník. Záměrem společnosti je hospodařit v lesích šetrným a přírodě blízkým způsobem, nalézt soulad všech funkcí lesa a citlivě podporovat funkce rekreační. Dnes jsou hradecké městské lesy ukázkovým příkladem rekreačních lesů, a byly proto také zařazeny mezi demonstrační objekty lesního hospodářství Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme