Svým nemocnicím kraj vyplatí o 60 milionů korun více na pokrytí růstu nákladů

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo navýšení vyrovnávacích plateb za plnění závazku veřejné služby pro své oblastní nemocnice. Do krajských zdravotnických zařízení oproti původnímu plánu poputuje o 60,4 milionu korun více na pokrytí nárůstu cen energií, materiálů i služeb. Dohromady tak krajský rozpočet počítá s vyplacením 176 milionů korun na vyrovnávacích platbách.

23. 3. 2022

„Nemocnice se potýkají se skokovým nárůstem cen energií, materiálů i služeb a na tento dopad se kraj snaží reagovat navýšením vyrovnávacích plateb o 60,4 milionu korun na celkových více jak 176 milionů korun. Je naší prioritou, aby zdravotní služby v regionu mohly fungovat ve stávajícím rozsahu,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK, Spojenci pro Královéhradecký kraj).

Celkem schválené vyrovnávací platby počítají s vyplacením 176,2 milionu korun:

Oblastní nemocnice Náchod (vč. Nemocnice Rychnov nad Kněžnou)

– 74,3 milionu korun (navýšení o 24 milionů)

Oblastní nemocnice Jičín

– 59,3 milionu korun (navýšení o 26,6 milionu)

Oblastní nemocnice Trutnov

– 34,1 milionu korun (navýšení o 8,2 milionu)

Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem

– 8,5 milionu korun (navýšení o 1,6 milionu)

Královéhradecký kraj vyplácí vyrovnávací platby svým nemocnicím pravidelně každý rok. Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období 10 let. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti samotných nemocnic.

Smlouvy počítají s platbami za provoz ztrátových oddělení jako je například interna, chirurgie, neurologie či pediatrie.

Nemocnice zastřešované Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje mají dohromady 1,8 tisíce lůžek a pracuje v nich kolem 3,3 tisíce zaměstnanců.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Fink
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme