Praktici v Královéhradeckém kraji začínají očkovat vakcínou Pfizer

V Královéhradeckém kraji stoupl zájem o očkování vakcínou proti covid-19. Mezi zájemci převládají zejména lidé, kteří se chtějí nechat přeočkovat třetí dávkou. Z důvodu umožnění vakcinace co největšímu počtu osob navyšují očkovací místa své provozní doby. Novinkou je také možnost nechat se přeočkovat v ordinacích praktických lékařů, kteří v regionu začínají očkovat vakcínou typu Pfizer.

1. 11. 2021

V regionu očkujeme na deseti místech. Všechna místa nabízí očkování bez předchozí registrace, o které je v posledních dnech velký zájem, a proto jsme rozšířili provozní doby tak, aby se dostalo na co nejvíce zájemců. Lidé mají ale stále možnost se na očkování registrovat předem. Pro tyto účely jsme navýšili množství volných termínů. Třetí možností je vyjednat si očkování u svého praktického lékaře. Nově totiž můžou právě praktici očkovat také vakcínou typu Pfizer, a to přímo ve své ordinaci,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Nechat se očkovat v Královéhradeckém kraji mohou zájemci nadále na jednom z očkovacích míst v Hradci Králové, Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Broumově, Jaroměři, Vrchlabí, Hořicích a Rychnově nad Kněžnou.

V letních měsících byl o očkování menší zájem, ale provoz očkovacích míst i přesto pokračoval. Nyní reagujeme na nárůst zájemců a vracíme se zpět do vyzkoušeného režimu očkovacích míst, která v Královéhradeckém kraji za den dokázala naočkovat přes šest tisíc osob. Navíc jsme rádi, že o očkování vakcínou Pfizer projevili velký zájem praktičtí lékaři, kteří výrazně pomohou očkovat nejen své pacienty,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK, Spojenci pro Královéhradecký kraj).

Zdravotníci v regionu aplikovali 627 145 dávek vakcíny proti covid-19. Očkováno je už více jak 319 tisíc osob, což je přes 69 % populace starší 16 let. Kraj je díky tomu čtvrtý nejproočkovanější region ČR. Za poslední týden v kraji přibylo 1325 nově očkovaných.

Epidemická situace v regionu

Královéhradecký kraj je jeden z regionů, kde se covid-19 šíří nejpomaleji. Počet nových případů ale nadále stoupá. Za posledních sedm dnů testy v regionu prokázaly 492 nových případů nákazy, týden před tím za stejnou dobu přibylo 165 nových případů.

A zatímco minulý týden činil sedmidenní nárůst nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel 33,4, tento týden stoupl na 89,3.

Nákaza v kraji se nyní nejvíce šíří v okrese Hradec Králové, kde je sedmidenní incidence na hodnotě 121,6. Lépe jsou na tom okresy Rychnov nad Kněžnou a Jičín, kde bylo podle tohoto přepočtu zhruba 102 a 94 případů. V okrese Trutnov za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 72 a na Náchodsku okolo 47.

Dan Lechmann

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Fink
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme