Energetická strategie města se osvědčila, Hradec bude energie soutěžit pro nové subjekty

Město Hradec Králové nakupuje na burze elektrickou energii a zemní plyn, z důvodu optimalizace provozních nákladů je zároveň soutěží také městské organizace nebo školy. Během energetické krize se městu podařilo úspěšně zajistit příznivé ceny dodávek energií. S ohledem na to oslovily město další nové společnosti jako například sociální služby nebo hradecký fotbalový klub s žádostí o začlenění do sdruženého nákupu energií. Rada města uzavření smluv s novými subjekty schválila, spolu s tím podpořila magistrát v opakování výběru dodavatele energií prostřednictvím komoditní burzy PXE (Power Exchange Central Europe). 

12. 4. 2023

„Magistrátu se povedlo zafixovat ceny energií v průběhu energetické krize, ve které již řada dodavatelů měla problém zajistit dodávky pro rok 2023. Město tak mělo zaručené dodávky energií pod vládou stanoveným limitem.  V roce 2022 to bylo za silovou elektřinu za cenu 3 705 Kč/MWh, pro letošní rok jsou hodnoty o něco vyšší,“ popisuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). V posledních měsících tak město oslovily další společnosti, které by se chtěly stát součástí sdruženého nákupu. Jedná se o sociální služby, technologické centrum, fotbalový klub, hokejový klub a TJ Slavia Hradec Králové. 

Během dubna začne město uzavírat smlouvy s novými subjekty a budou aktualizována data z odběrných míst.  V průběhu následujících měsíců začne město soutěžit nové dodavatele, poté budou v rámci postupného nákupu fixovány ceny energií. „S ohledem na nestabilitu trhu v dnešní době připraví magistrát veřejnou zakázku tak, aby byl včas schopen reagovat na nákup a zajistit městu vhodné cenové podmínky. Zatím je tedy v plánu nakoupit energie pro rok 2024 a období 2025 budeme řešit až v průběhu příštího roku,“ doplňuje primátorka. 

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme