Springerová: Chceme vyhrát volby a rozdávat karty

Ambicí se stát historicky první hradeckou primátorkou se před nadcházejícími komunálními volbami netají prorektorka UHK Pavlína Springerová (HDK). Koalice HDK a TOP 09 podle její lídryně cílí ve volbách na zisk 20 procent. Jaké řešení navrhuje pro parkování v centru města a u fakultní nemocnice? Jak může radnice pomoci Hradečákům s energetickou krizí? Proč se HDK rozešlo se senátorem Janem Holáskem? A s kým by koalice s názvem Za Hradec po volbách za žádných okolností nespolupracovala? Nejen o tom hovoří v předvolební Debatě pod Bílou věží Pavlína Springerová (HDK).

11. 9. 2022

Prorektora hradecké univerzity Pavlína Springerová (HDK) vede do voleb koalici Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09 s podporou Hradeckých patriotů a Liberálně ekologické strany. Jako předsedkyně v současnosti nejsilnější opoziční strany HDK v posledních měsících často kritizuje současné vedení města reprezentované hnutím ANO a ODS. Politická situace ve městě je podle ní až tragikomická. 

Že by onou kritikou koalice HDK a TOP 09 snižovala svůj koaliční potenciál, si ale její lídryně nemyslí. „Nemyslím si, že jsme vůči nim nějak příkří. Vysvědčení svým zástupcům ve vedení města dalo samotné ANO a ODS, když je nezařadili na vrchní místa svých kandidátek. Považuji to za facku, která přichází z vnitra těch stran," vysvětlila Pavlína Springerová (HDK).

Na rozdíl od mnohých jiných stran koalice HDK a TOP 09 i letos slibuje ve volebním programu co nejrychlejší revitalizaci Benešovy třídy, Velkého náměstí nebo severních teras. „Ve volebním programu představujeme i vize, které přesahují jedno volební období. Na druhou stranu je v těch oblastech potřeba už zásadně pokročit. Věřím, že můžeme dosáhnout velkých postupů ve všech těch záležitostech. Zkusíme se také bavit o nějaké úpravě projektů tak, abychom dokázali dosáhnout na finance z Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy,“ řekla Pavlína Springerová (HDK).

Za tři nejprioritnější investiční akce pro následující volební období označila Pavlína Springerová (HDK) rekonstrukci Velkého náměstí, bytovou výstavbu v severní zóně a revitalizaci Benešovy třídy. Další prioritou je pak podle ní výstavba liniového parkovacího domu v Sokolské ulici u fakultní nemocnice, který by měl nabídnout až několik tisíc parkovacích míst. Na jeho realizaci by se kromě Hradce měl podle předsedkyně HDK podílet také stát, kraj nebo další spádové obce. Za klíčová témata kampaně pak označila energetickou krizi, ve které podle ní může lidem pomoci i přímo radnice a také dostupné bydlení. „Pokud nebudeme mít dostupné bydlení, bude v Hradci za dva roky méně obyvatel než v Pardubicích a to já opravdu nechci,“ dodala Pavlína Springerová (HDK).

Prorektorka UHK a lídryně koalice HDK a TOP 09 hovořila také o myšlence využít prostor Žižkových kasáren k parkování v centru města. „Hovoří se o tom dlouho, ale my přicházíme s návrhem směny Žižkových kasáren za kasárenské objekty na letišti. Věřím, že na to armáda bude slyšet," uvedla Pavlína Springerová (HDK), která naopak odmítla projekt podzemního parkoviště pod Velkým náměstím. Podpořila pak prodej části akcií fotbalového klubu do soukromých rukou a vyjádřila se i k možnému zpoplatnění parkování mimo současné zóny ISP. „Domnívám se, že nějakému typu regulace parkování na sídlištích se nevyhneme. Dovedu si představit například nějaký způsob regulace těch aut, které jsou v rodinách nad počet jednoho vozu,“ uvedla Pavlína Springerová (HDK).

V nadcházejících komunálních volbách podle ní cílí koalice HDK a TOP 09 na zisk 20 procent. „Chtěli bychom vyhrát nebo být minimálně v pozici toho, kdo bude rozdávat karty," okomentovala volební ambice. V rozhovoru hovořila Pavlína Springerová také o rozchodu HDK s Janem Holáskem, který jde nakonec do voleb s novým hnutím Rozvíjíme Hradec. „Jsou věci, které se nedělají. Když někomu významně pomůžeme k pozici senátora a jsme domluvení na respektu například vůči mé pozici v HDK, považuju za slušnost to respektovat. K tomu ale nedošlo,“ uvedla Pavlína Springerová (HDK). Případnou povolební spolupráci koalice HDK a TOP 09 s hnutím Rozvíjíme Hradec nevyloučila. Dodala ale, že by mohla být v zastupitelstvu řada jiných subjektů, se kterými bude případná domluva o koalici jednodušší. Spolupráci si dovede představit například s Koalicí pro Hradec nebo Piráty. Už předem naopak Pavlína Springerová (HDK) vyloučila jakoukoliv povolební spolupráci s KSČM, SPD a také hnutím ANO.

Tomáš Kulhánek

Zdroj: Salonky HK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme