Zdravotnictví je na tom dobře, jen těsně za Německem

22. 10. 2013

Do libereckého hotelu Zlatý lev pozvali místní členové TOP 09 exministra zdravotnictví Leoše Hegera, který je lídrem jejich strany v Královéhradeckém kraji. Úlohu hostitele přijal primář cévní chirurgie liberecké nemocnice Jan Marušiak, který je trojkou topky v Libereckém kraji do parlamentních voleb.

Leoš Heger byl nejdéle sloužící polistopadový ministr zdravotnictví. Dařilo se mu nalézat konsenzus mezi jednotlivými lobbistickými skupinami ve zdravotnictví, vydržel velmi obtížné období odborářské iniciativy Děkujeme, odcházíme," upozornil v úvodním slově primář. „Zdravotnictví se rozhodně nenachází v nějakém tristním stavu, jak se nám snaží některé odborářské skupiny namluvit," dodal Marušiak.
Slova o rozpadu zdravotnické péče jsou nepravdivá

Poté se již slova v salonku Franze Josefa v libereckém hotelu Zlatý lev chopil exministr Leoš Heger. „V roce 2012 prošlo naše zdravotnictví testem evropského posuzování kvality zdravotních systémů. My jsme se umístili v horní polovině těsně za Německem. Hodnotí se několik parametrů, nejlépe v první třetině jsme na tom v dostupnosti péče," konstatoval exministr.

Kritická tvrzení tehdejší parlamentní opozice o rozpadu péče označil za nepravdivá. Platy nemocničních lékařů se podle jeho vyjádření zvýšily za dva roky o 20 procent. "Není to moc, čekal jsem to lepší. Ale zase v době, kdy překonáváme hospodářskou krizi, jde o jeden z mála sektorů, kde platy takto stouply," konstatoval.
Musíme tlačit na platy ve zdravotnictví. Nebo doktoři odejdou

Zdravotnictví potřebuje přidat. Pokud se má rozvíjet, můžeme sice rok dva přibrzdit, ale nemůže to trvat pět. Pak už bychom zaostali," ozřejmil bývalý ministr zdravotnictví.

Exministr si uvědomuje, že do budoucna musí platy ve zdravotnictví jít nahoru. „Po odeznění hospodářské krize je potřeba tlačit na platy. Nebo budou doktoři odcházet do zahraničí,“ uvědomil si. Problém je hlavně s platy začínajících lékařů, kteří po mnohaletém náročném studiu mají nástupní plat 17 tisíc hrubého.
Máme deset tisíc lůžek navíc oproti evropskému průměru

V Česku je podle Hegera nadbytečná síť poskytovatelů ambulantní a nemocniční péče. „Oproti evropskému průměru máme deset tisíc lůžek navíc. Takže jestli dojde k nějakým redukcím a útlumům, nebude to tragédie," domníval se. Vyvrátil i názory, že jsou na tom všechny nemocnice špatně. „Podle mých údajů si nejméně polovina nemocnic vede rozumně a stabilně. Propad se nezvyšuje," tvrdil Heger.

Zvýšená konkurence ve zdravotnictví má podle jeho vyjádření zvýhodnit úspěšné s dobrou pověstí na úkor těch méně úspěšných. „A měla by vést k jejich redukci. Nyní sledujeme začátek tohoto procesu. Pokud se s tím něco neudělá, bude zdravotnictví neustále vláčet s sebou kouli na noze," přirovnal.

Lázně mají smůlu
Lázeňství v Česku prochází velkou krizí. Klientů jim razantně ubývá. Stěžují si hlavně na úhradovou vyhlášku a nový indikační seznam chorob. Kvůli němu mají údajně padesátiprocentní úbytek pacientů a musejí odmítat těžce nemocné. Mají šanci na změnu k lepšímu? „Říkám na rovinu, že to pro lázně nevidím do budoucna příliš optimisticky. Chápu, že nás nemají rády, ale úbytek pacientů nastal už dávno, začal zhruba před 15 lety,“ upozornil lídr topky v Královéhradeckém kraji.

Úhrady lázním klesaly průběžně. „My jsme k tomu přispěli poslední kapkou, ale ten proces běžel samovolně bez našeho přičinění. Za poslední 4 roky došlo k propadu jedné miliardy. Alespoň se začali vracet zahraniční klienti,“ vypozoroval.

Lázně jsou podle exministra převážně privátním sektorem s výjimkou tří státních. „V polovině  devadesátých let zažívaly konjunkturu, lázně se opravily a někde zvyšovaly kapacity. Nyní se vývoj obrátil a nastalo velké konkurenční pnutí. Ale není pravdou, že by všechny lázně krachovaly,“ sdělil. Slušně se drží hlavně rehabilitační složka lázní. K úpravám, ke kterým došlo, řekl: „Medicína se změnila a bylo nutné udělat nějakou probírku. Seznam se tvořil za účasti všech odborných společností, které posílají lidi do lázní,“ uvedl Heger.

Na jeho slova navázal Jan Marušiak. „Ze všech stran se nyní chrlí informace, jak třicet procent nemocnic zřejmě zkrachuje a lidé budou umírat na ulicích. Nic takového se vůbec neděje,“ vyvrátil primář. A zdůraznil důležitost kvality managementu jednotlivých nemocnic, jak dokážou se svým rozpočtem zacházet. „V řadě nemocnic to neumí. A když jdou do dluhů, natáhnou ruku a žádají stát, aby jim přisypal peníze. Jsou přitom velké nemocnice s vyrovnaným rozpočtem,“ konstatoval.

Obamova zdravotnická reforma: V USA levicová, v Evropě asociální
Velké debaty o zdravotnictví se vedou i v jiných koutech planety. Jedna z nejvášnivějších v USA, kde prezident Obama  prosazuje zdravotnickou reformu. „Oponenti ho kritizují, že je levičák. Kdyby ale ta jeho verze, kterou asi prosadí, přišla do Evropy, bude odsouzena jako naprosto asociální a neprojde,“ vysvětlil Heger.

Na debatě s Leošem Hegerem, který je už 41 let lékařem, přišli hlavně jeho kolegové. Rozebírala se odborná zdravotnická témata. Heger říkal i často nepopulární názory rozvážným nekonfliktním způsobem, takže žádná výrazná kontroverze nenastala.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme