Závěrem roku město dokončilo opravy MŠ Třebechovická

Letošní zimu si děti z Mateřské školy Třebechovická užívají v novém. Město v prosinci dokončilo zateplení celého objektu, a tím došlo i ke snížení energetické náročnosti budovy. Součástí rekonstrukce byla také instalace vzduchotechnických rekuperačních jednotek. Práce byly zahájeny v létě letošního roku a převážně probíhaly za provozu, celkem město vyšly na téměř 15,7 milionu korun bez DPH.

28. 12. 2023

„Ve škole či školce stráví děti spoustu času, a i pro samotné vzdělávání je důležité, aby tento čas trávily v prostředí, které je kvalitní, moderní a ideálně udržitelné. Chystáme postupně opravy i rekonstrukce řady škol po celém městě,“ uvádí náměstek primátorky pro městské investice Lukáš Řádek (TOP 09). Město nyní dokončilo zateplení budovy MŠ Třebechovická. Hlavním smyslem této rekonstrukce bylo snížení energetické náročnosti budovy, což bylo provedeno hned několika způsoby. „Jedním z takových jsou vzduchotechnické rekuperační jednotky umístěné na střeše školy. Funkce těchto jednotek spočívá v akumulaci tepla. Vzduch ze tříd a kuchyně je prakticky vyměněn za čerstvý vzduch zvenčí, který ale není tak chladný. Díky tomuto systému se ve školách větrá, ale není zde zima,“ popisuje náměstek Řádek (TOP 09). Do části budovy byly také doplněny exteriérové žaluzie, které snižují ohřívání místností v letních měsících. Současně lze využít rekuperaci i k obrácenému efektu. Město zároveň myslelo i na chráněné živočichy, kteří ve střeše hnízdí, a v rámci nové fasády zde byly umístěny také budky pro netopýry a rorýse.

Na tuto akci má město schválené dvě dotace z Operačního programu Životní prostředí, jehož cílem je právě snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie. Dotace město využije na zateplení a rekuperaci, celkem se jedná o částku přibližně pět milionů korun.

V příštím roce město plánuje investiční akce v dalších dvou mateřských školách. MŠ Pohádku čeká rekonstrukce, v rámci které dojde k dispoziční úpravě budovy. I v tomto případě bude provedena rekuperace. Ve druhé polovině roku by se pak řemeslníci měli pustit do celkové rekonstrukce MŠ Kamarád ve Veverkově ulici. Termíny zahájení prací i finanční prostředky, které bude město muset do oprav vynaložit, budou známé až po dokončení zadávacích řízení. Právě vypsání zadávacího řízení na rekonstrukci MŠ Pohádka schválila v prosinci rada města, zhotovitele chce město mít vybraného ještě během zimy.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Štítky
Osobnosti: Lukáš Řádek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme