Zámek má zelenou, náměstí zatím stop

Komunální volby se blíží a Deník pro vás opět připravil projekt Inventura radnice. Co se ve vašem městě povedlo a kde jsou naopak ty největší slabiny? Dnes je na řadě město Sobotka. Sobotka – Město Fráni Šrámka, nad kterým se vypíná lovecký zámek Humprecht, se má za čtyři roky čím chlubit, i když náměstí to zrovna není. Centrum Sobotky se ani za toto období nepodařilo vyřešit a vdechnout mu novou podobu. Některé investice jsou ovšem markantní na první pohled jako nová fasáda zdravotnického střediska, nová silnice ke Kosti, zrenovovaná ulice Na Celné.

18. 9. 2018

„Na počátku každého volebního období máte jistotu, že všechno bude jinak. A tak to i dopadlo,“ říká starosta města za TOP 09 Lubor Jenček.

Má na mysli právě nulový pohyb v projektu revitalizace soboteckého náměstí. „To je náš dluh, řešení náměstí si vyžádá dokup soukromého pozemku, převod komunikací. Takže akce bude ústředním tématem následného volebního období.“

Na druhou stranu starosta Jenček připomíná sportovní areál, převod do vlastnictví města považuje za velký úspěch. Dnes má areál zrenovované fotbalové hřiště (závlahu, brány), vybudovanou atletickou dráhu, víceúčelové hřiště. První etapa renovace stála 7,5 milionu. „Věřím, že už se zklidnily všechny emoce, které převod areálu provázely. Zklidnil se i čtvrtstoletí trvající spor, zda hřiště, které navazuje na areál zdejší školy, mohou využívat žáci ZŠ,“ doufá starosta.

Letos město proinvestovalo dalších 800 tisíc při opravě střechy zázemí sportoviště a zahájilo práce na tenisovém hřišti za 1,2 milionu. V další etapě se areál rozšíří o hřiště na plážový volejbal, workoutové hřiště a venkovní stolní tenis. Je tu i rezerva pro další aktivity. V průběhu zimy a v dalším roce budou zřejmě zahájeny práce na celkové obnově a úpravě objektu sportovního zázemí včetně tribuny.

Významným počinem bude obnova zámku Humprecht. V červnu zastupitelé podpořili velkou variantu revitalizace, při které by se mělo na historické památce proinvestovat zhruba 47 milionů. Město získalo na akci devadesátiprocentní státní dotaci, ze svého by mělo dofinancovat 4,7 milionu korun.
„Od září na to budeme mít čtyři roky, zámek bude opravován částečně za provozu,“ popisuje záměr starosta Jenček.

Zásahu stavebníků se dostává i myslivně pod Humprechtem, vůči ní má prý město obrovský morální dluh. Od roku 1956 se na objektu nic podstatného neopravilo, a to se jedná o kulturní památku. „Vloni jsme staticky stabilizovali nosné konstrukce, letos probíhá kompletní oprava střechy. Navrácena bude břidlice, která na myslivnu pod Humprechtem historicky patří a je to ušlechtilý trvanlivý materiál. Celková oprava Myslivny až do její nové finální podoby spotřebuje 10 až 12 milionů,“ počítá Jenček.

Pokračují práce na opravě městských domů čp. 5 (celkově asi 7,5 milionu korun) a dům č. 6 (celkově 17 milionů korun) s výhledem na vybudování nových bytů. U čp. 6 je situace velmi složitá. Je zde zažádáno o dotaci.

Stížnosti se na radnici hrnou od místních i návštěvníků. Týkají se nočního hluku v centru. „Dění na náměstí nám bohužel dostalo trochu balkánský nádech. Je otázkou posledních dvou let, kdy někteří lidé opravdu nevědí, jak se chovat. Vše může vyústit i v příjetí vyhlášky omezující požívání alkoholických nápojů na veřejnosti,“ nastiňuje starosta Lubor Jenček možné řešení.

Iva Kovářová

Zdroj: Jičínský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme