Záchranářům slíbili zvýšení platu o deset procent, peníze na to ale chybí

21. 11. 2016

Zdravotníci v Královéhradeckém kraji zatím nevědí, kdo přesně jim od nového roku zajistí 10procentní nárůst tarifních platů, který jim slíbilo ministerstvo zdravotnictví a Asociace krajů. Třeba záchranná služba nezíská změnou úhradové vyhlášky – a tedy vyšší platbou za výkony – ani desetinu toho, co na platy potřebuje.

Úhradová vyhláška nám přislíbila jeden až dva halíře za bod za zdravotní výkony, respektive za dopravní výkony, což činí 1,5 až 1,7 milionu za rok. A my potřebujeme na desetiprocentní nárůst tarifních platů 20 milionů. Čili tam je jasná disproporce,“ říká ředitel záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek.

Proto se záchranáři ještě obrátili na nové vedení kraje, aby chybějící peníze doplatilo. „Určitě je to správný postup, protože na navýšení mezd se mají podílet jak ministerstvo zdravotnictví, tak kraje,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Nový krajský radní pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09 se tak hned v prvních dnech ve funkci nenudí. Musí záchranářům sehnat peníze a splnit slib, kteří jim dali jiní. „Je to dané vyhláškou, tak nám nezbývá nic jiného než ty prostředky sehnat,“ připustil Cabicar.

Kraj zatím nechce zdravotníkům otevřeně přiznat, že má na zvýšení jejich platů připravenou nouzovou rezervu v rozpočtu. Byl by raději, kdyby peníze poslaly spíše pojišťovny.

Zažil jsem již několik navyšování platů, kdy vždy byly přísliby o tom, že peníze přijdou ze zdravotního pojištění. Nikdy se tak nestalo a není možné každé navýšení platů na záchranných službách sanovat cestou kraje,“ míní ředitel krajské záchranky Jiří Mašek.

Na záchranné službě v Královéhradeckém kraji pracuje 350 lékařů, řidičů a záchranářů na 15 stanovištích. Od pojišťoven dostávají ročně 120 milionů korun, od kraje 162 milionů. Lety záchranných vrtulníků platí stát.

www.ceskatelevize.cz
Regiony

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme