Záchranářský vozový park doplnila pětice nových sanitek

Čtyři velké a jeden malý sanitní vůz míří na výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v Hradci Králové, Jaroměři a Jičína. Klíče od nových vozů dnes záchranářům předal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

13. 5. 2019

„Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje patří mezi evropskou špičku. Ročně zasahuje u padesáti tisíc výjezdů s úspěšností resuscitací větší než je v Evropě obvyklé. Záchranáři vždy bojují s časem a k tomu potřebují tu nejmodernější techniku. Našim záchranářům děkuji za jejich skvělou práci a přeji, ať jim nové sanitky dobře slouží a dovezou je vždy v pořádku zase zpět na jejich základny,“ sdělil náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09).

Sanitní vozy tvoří tři hlavní celky: vozidla, speciální vestavby se zdravotnickým vybavením včetně transportní techniky a z informačních a komunikačních technologií. Čtyři takové sanitky značky Volkswagen budou sloužit na výjezdových základnách: po dvou v Hradci Králové, jedna v Jičíně a jedna v Jaroměři.

„Pro zvýšení bezpečnosti našich pacientů pořizujeme nové sanitky s pohonem všech kol, nejvýkonnějším motorem a automatickou převodovkou,“ informoval ředitel krajských záchranářů Libor Seneta (TOP 09).

Vnější osvětlení sanitek zajišťují LED technologie. Hlavní světlomety se skládají z vnitřních dálkových světel, vnějších potkávacích světel a statického světla pro zatáčení. Světelná rampa je osazena super-LED světly v červeno-modré kombinaci. Autobaterie i přídavný akumulátor pro přístroje se dobíjejí pomocí vnější zásuvky, která kabel po nastartování vozidla automaticky odpojí.

Součástí zdravotnického vybavení je multifunkční monitor s defibrilátorem, kardiostimulátorem, automatickým měřením krevního tlaku, kapnometrem, 12svodovým EKG a možností telemetrického přenosu EKG do kardiocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Základem informačního systému v sanitkách je tak palubní počítač pro oboustrannou datovou komunikaci se zdravotnickým operačním střediskem, silniční navigaci a odesílání statusových hlášení. Posádky například mohou z defibrilátoru poslat podrobnou analýzu každé zahájené resuscitace. Lékaři a zdravotničtí záchranáři navíc k vyplňování zdravotnické dokumentace používají přenosné počítače.

„Jako vůbec první záchranná služba v ČR odesíláme kompletní zdravotnickou dokumentaci elektronicky do všech nemocnic v Královéhradeckém kraji s výjimkou Nemocnice Vrchlabí, která se na tuto možnost připravuje,“ doplnil Libor Seneta (TOP 09). Na výjezdové základně v Hradci Králové již také slouží nový vůz rychlé lékařské pomoci v tzv. setkávacím systému. Jedná se o SUV značky Škoda Kodiaq, které vyjíždí i na nezpevněné komunikace, usnadňuje řidičům orientaci v hustém silničním provozu a zajišťuje posádce větší bezpečnost.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje je krajskou příspěvkovou organizací. Její roční provoz 370 milionů korun, z čehož více jak polovinu hradí právě kraj. Letos Královéhradecký kraj tento příspěvek navýšil o dalších 30 milionů korun. Téměř 13 milionů korun zaplatila ZZS právě za 4 nové sanitky.

Dan Lechmann

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme