Vyřazené sanitky budou sloužit dál v terénu. Kraj je nabídl k dalšímu využití

Rada Královéhradeckého kraje doporučila bezúplatný převod tří sanitek, které již nesplňují požadavky pro vozy rychlé lékařské pomoci. Jedná se o nepotřebný majetek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, který může ještě sloužit dalším složkám integrovaného záchranného systému.

4. 8. 2020

Sanitky vozového parku krajské záchranky pravidelně nahrazujeme novými vozy, ty vyřazené nabízíme k dalšímu využití například ostatním složkám IZS, pro které je pořízení nového vozu většinou nákladná investice a obtížně na ni shánějí peníze. Nabídli jsme k dalšímu využití tři sanitky, které už mají nejlepší léta za sebou, ale stále jsou v dobrém technickém stavu," říká náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09) odpovědný za zdravotnictví.

Jedná se o tři sanitní vozidla typu Volswagen Transporter. Vozidla v roce 2009 a 2010 pořídil Zdravotnický holding KHK pro zdravotnickou záchrannou službu, která je doposud používala, a v roce 2015 a 2016 je převedl do majetku kraje. Letos záchranka sanitky přestala využívat, a proto je kraj nabídl k dalšímu využití prostřednictvím portálu příspěvkových organizací a webových stránek. Příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje o tyto vozy neprojevily zájem. Odbor zdravotnictví krajského úřadu však obdržel žádosti o bezúplatný převod nepotřebných sanitek od sedmi subjektů.

Rada kraje doporučila zastupitelstvu ke schválení bezúplatné převedení sanitních vozů formou daru těmto subjektům:

  • Skalní záchranné službě, která vozidlo využije pro přepravu materiálu pro záchranné práce ve skalním terénu a dále k dopravě členů zasahujících v území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.
  • Ústřední hasičské škole Bílé Poličany, která sanitky použije v kurzech vyprošťování osob z havarovaných motorových vozidel a v kurzech zdravotní přípravy, dále při zabezpečení soutěží v požárním sportu a letních táborů mladých hasičů.
  • Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje, který vozidlo využije k zajištění základní zdravotnické pomoci ve prospěch zasahujících jednotek požární ochrany a dalších spolupracujících složek. Dále sanitky využije při cvičení jednotek požární ochrany, speciální odborné přípravě například při výcviku lezců, potápěčů i při zdravotnickém zajištění sportovních akcí a jiných služebních aktivit sboru.

Vyřazování starých vozů souvisí s pravidelnou obměnou vozového parku Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací.

Martina Svatoňová

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme