Výjezdová základna v Temném Dole zkrátí dojezdy záchranářů do horských oblastí

Lidé ve východní části Krkonoš se dočkají rychlejší pomoci záchranářů díky nové výjezdové základně v Temném Dole na Trutnovsku. Královéhradecký kraj zde vybudoval novou stanici spolu se školicím centrem, které bude sloužit všem složkám IZS. Přestavba nových objektů probíhala od jara 2020 a kraj za ně zaplatil přes 43 milionů korun.

7. 2. 2022

„Jsem rád, že Královéhradecký kraj dokončil investici, která přiblíží naše záchranáře horským střediskům a dalším oblíbeným turistickým oblastem v Krkonoších. Pro horské oblasti je typická častá změna počasí, a především pak v zimě klimatické podmínky zhoršují dojezdové časy. A ve chvílích, kdy jde o život, je každá minuta drahá. To se ale mění otevřením nové výjezdové stanice v Temném Dole, která až o polovinu zkrátí dojezdovou dobu oproti dřívějšku, kdy byla nejbližší základna záchranářů v Trutnově,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Stavební práce na dvou nových objektech s garáží pro výjezdová vozidla záchranářů kraj zahájil na jaře 2020. „Přestavba objektů v Temném Dole trvala zhruba rok a půl. Náklady na stavbu a nové vybavení stanice a školicího střediska přišly na 43 milionů korun, přičemž kraji se ve spolupráci s Centrem investic, rozvoje a inovací podařilo na projekt získat evropskou dotaci, která pokryla více jak polovinu celkových nákladů,“ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.

Vedle výjezdové základny bude objekt sloužit také jako výcvikové středisko pro složky integrovaného záchranného systému. „Nová budova disponuje výcvikovými trenažéry, které pomohou při tréninku a zvýšení odbornosti nejen našich záchranářů, ale i hasičů a dalších složek IZS. Součástí je například simulátor pro výuku rozšířené podpory životních funkcí, simulátor práce s automatizovaným externím defibrilátorem,“ sdělil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK, Spojenci pro Královéhradecký kraj).

Ředitel krajských zdravotnických záchranářů Libor Seneta (TOP 09) dodal: „Výstavba nové základny neprobíhala zcela hladce. O to větší radost máme z toho, že se přes veškeré komplikace nakonec podařilo vybudovat důstojné zázemí nejen pro novou výjezdovou skupinu, ale také pro naše vzdělávací a výcvikové středisko. Počítáme s tím, že záchranářský tým v Temném Dole bude mít kratší dojezdové časy do nejvytíženějších horských středisek. Zároveň ale také uleví výjezdové základně v Trutnově, odkud jsme jen v loňském roce zrealizovali více než pět a půl tisíce výjezdů.“

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje dosud disponovala 16 výjezdovými základnami ve třinácti městech kraje – Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně. Nejbližší výjezdová základna zdravotnických záchranářů pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, byla dosud v Trutnově.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme