Vyjádření Zdeňka Harapáta k článkům Mladé fronty Dnes

11. 8. 2010

Cítím se zcela bezdůvodně podnikatelsky, politicky, ale i lidsky poškozen včerejším a dnešními články (Muž TOP 09 zbrzdil likvidaci jedů, Politik TOP 09 zbrzdil likvidaci jedů: chce dotaci, Firma krajského šéfa TOP 09 k žádosti o dotaci dala padělek) redaktora Davida Půlpána, které vyšly v pardubické mutaci Mladé fronty Dnes. Skutečnosti uvedené v těchto článcích jsou zkreslené a nezakládají se na pravdě.

1. Není pravda, že bych já nebo společnost ONIVON, a.s. zbrzdil či dokonce zablokoval odstranění ekologické zátěže.
Uzávěrka žádostí na dotaci k sanaci ekologické zátěže je stanovena na listopad 2010. Tento termín platí jak pro město, tak pro podnikatelský subjekt. Město Chrudim má v současnosti pouze akceptovanou žádost, ale smlouva není uzavřená. V roce 2009 město Chrudim rozhodlo, že o dotaci požádá, a doložitelně tvrdilo, že o dotaci může požádat výhradně město nikoliv podnikatelský subjekt. Posléze jsme zjistili, že to pravda nebyla a že v rámci 11. výzvy operačního programu životní prostředí se může o tuto dotaci ucházet jak město, tak podnikatelský subjekt. Domnívám se, že je efektivnější a rychlejší, aby tuto dotaci získala soukromá společnost, která je touto ekologickou zátěží postižena. To ovšem neznamená, že bychom proces odstraňování ekologické zátěže b! rzdili či blokovali.

2. Společnost ONIVON, a.s. nikdy nechtěla od státu získat dotaci na základě padělku.
V roce 2002 nás oslovil sám Karel Dus, který nám představil svůj projekt bioplynové stanice. Jeho podmínkou spolupráce byla účast ve statutárním orgánu naší firmy, čemuž jsme vyhověli. Na základě kontraktu projekt výstavby zpracovával Karel Dus ve své vlastní společnosti BIO Dus. Za ONIVON, a.s. vystupoval pouze jako odborný garant se vzděláním a projekčními zkušenostmi z oboru. Sama společnost ONIVON, a.s. posléze prověřila skutečné vzdělání Karla Duse na ČVUT. Po zjištění, že všechna kvalifikační oprávnění jsou falešná, dala společnost ONIVON, a.s. panu Karlu Dusovi okamžitou výpověď a podala na něj trestní oznámení. To však bylo odloženo, protože se nejednalo o tresný čin. Státní zastupitelství Pardubice podalo na pana Karla Duse obžalobu z podvodu a společnost ONIVON, a.s. se k obžalobě připojila jako poškozený. Pan Karel Dus byl poté odsouzen.

Zdeněk Harapát
předseda Krajského výboru TOP 09 Královéhradecký kraj
předseda představenstva ONIVON a.s.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme