Vyjádření k dopisu starosty Náchoda Jana Birkeho ze dne 26. 4. 2020

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, a.s. společně s vedením Oblastní nemocnice Náchod se ohrazují proti tvrzení pana starosty Jana Birkeho, resp. jeho vyjádření v dopise ze dne 26. 4. 2020 adresovaném hejtmanovi a radním Královéhradeckého kraje. V textu dopisu hovoří pan starosta o „uplatňování bossingu a šikany v náchodské nemocnici“ a také o „perzekuci primáře MUDr. Zdeňka Papíka a jeho kolegů za přijetí daru a setkání s vedením města.“

27. 4. 2020

Výše uvedená tvrzení neobsahují žádnou konkrétní informaci, která by takto závažná obvinění dokládala, případně byla vodítkem k jejímu řešení. Trváme na tom, že slova pana starosty nejsou pravdivá. Management náchodské nemocnice se dozvěděl o předání daru pro nemocnici, resp. na endoskopické centrum z médií.  Pana primáře vedení nemocnice upozornilo, že není možné, aby bez informování svého nadřízeného opouštěl v pracovní době pracoviště. Takové jednání je v jakékoliv organizaci těžko představitelné. Vedení nemocnice poprosilo pana primáře o lepší předávání informací tak, jak to dělají jiní vedoucí zaměstnanci. Pan primář se za nedostatečnou komunikaci v této věci omluvil. Tím považuje vedení nemocnice celou věc za uzavřenou.

Velmi nás mrzí napadání managementu nemocnice, který se v tomto složitém období snaží s velkým úsilím maximálně kvalitně plnit svou roli významného poskytovatele zdravotní péče. V tomto složitém období přijímá nemocnice každý dar s vděčností.  Děkujeme za zdravotnický materiál, který jsme prostřednictvím nadačního fondu od města Náchod přijali. Tentokrát bohužel nebylo předání daru vhodně komunikováno, tak jako v jiných případech, kdy k předání daru panem starostou došlo přímo v areálu nemocnice.

Na dopis Jana Birkeho reaguje také náměstek hejtmana pro zdravotnictví, Ing. Aleš Cabicar (TOP 09): "Naprosto nechápu formu ani obsah dopisu pana starosty. Pokud ověřeně ví o záležitostech zmiňovaných v dopise měl by podat trestní oznámení, a ne bezdůvodně napadat konkrétní osoby. My se maximálně soustředíme na realizaci kvalitní a dostupné zdravotní péče pro obyvatele našeho kraje v aktuálně nelehké době koronavirové krize. Jakoukoli snahu teď vyvolávat neklid mezi zdravotníky považuji za zcela nevhodnou, a nikomu nepomáhající, politickou exhibici."

Věříme, že Oblastní nemocnice Náchod a vedení města mají společný zájem na poskytování dobré zdravotní péče v regionu a budou se nadále snažit o udržování dobrých partnerských vztahů.

Lucie Chytilová

Zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme