Ve Dvoře Králové postaví nové operační sály

26. 2. 2018
Královéhradecko, Dvůr Králové - Kraj se s vedením Dvora Králové dohadoval, zda ve zdejší nemocnici opraví operační sály, nebo postaví nové. Teď našel kompromis.

Dvůr Králové je blíž výstavbě nových operačních sálů v areálu místní nemocnice. Krajští radní dosud vybírali mezi nákladnou výstavbou nových prostorů a přestavbou sálů stávajících. Nyní zvolili kompromis, který má k realizaci dojít během nadcházejících let.
Zdravotní výbor kraje doporučil úpravu nejdražší stomilionové varianty. „Nové sály mají vzniknout nad biochemickými laboratořemi, které jsme otevřeli v loňském roce. Oproti původním plánům jsme však zvolili například levnější materiály,“ řekl Aleš Cabicar, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast zdravotnictví.
Stavba nových sálů je dobrou zprávou jak pro nemocnici a její zaměstnance, tak pro královédvorskou radnici. Uvažovanou přestavbu nevyhovujících stávajících prostorů totiž obě instituce kritizovaly.
Postupně nacházíme s krajem společnou řeč, jsem za to velmi rád. Stavba nových sálů a hledání levnějších možností je skvělým kompromisem. Je to první vlaštovka k realizaci varianty, o níž ve Dvoře Králové dlouho tvrdíme, že je nejlepší,“ řekl starosta Dvora Králové a krajský zastupitel Jan Jarolím.
Královédvorská nemocnice poskytuje péči obyvatelům z Trutnovska, ale i z okolního Náchodska či Jičínska. Od bývalé okresní nemocnice v Trutnově je vzdálená jen necelé tři desítky kilometrů. Přesto odborníci oceňují její význam.
Cena za přístavbu nových dvou operačních sálů ve Dvoře Králové se má vyšplhat do výše zhruba 60 milionů korun. Původní varianta se přitom pohybovala řádově dokonce na hranici 100 milionů. Rekonstrukce stávajících prostorů měla vyjít na 40 milionů korun, utlumila by však chod nemocnice.
Právě to se stalo vloni na podzim jádrem sporu. Město se bálo utlumení provozu nemocnice, což ovšem kraj odmítal. „Termín realizace výstavby nových operačních sálů je nyní závislý na dvou podmínkách. Investice do krajských zařízení musí mít posloupnost. Přednost mají Náchod, Trutnov, Jičín a teprve poté přijde na řadu Dvůr Králové,“ řekl Aleš Cabicar. „Druhou podmínkou je, že investici musí umožnit rozpočet kraje,“ dodal.

hradecky.denik.cz
Jaroslav Pich

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme