V trutnovské nemocnici brzy pořídí rentgenové snímky přímo na lůžku pacienta

Technici během března nainstalují v trutnovské nemocnici nový rentgen, který bude nejen rychlejší a přesnější, ale pro pacienty také šetrnější. Využívá totiž menší dávku rentgenového ozáření. Nemocnice do přístroje investuje téměř šest milionů korun, většinu uhradí evropská dotace. Instalace až do neděle 17. března omezí provoz RTG pracoviště.

11. 3. 2019

Oblastní nemocnice Trutnov pokračuje ve vybavování svých oddělení novými a moderními přístroji. Díky dotaci z programu IROP nově pořizuje přístroj na oddělení radiodiagnostiky. „Původní již nevyhovující přístroj DR 7500 instalovaný v roce 2008 nahradíme novým a modernějším skiagrafickým RTG přístrojem DRX Evolution Plus. Ten představuje zlepšení jak pro personál, tak pro naše pacienty. Přinese kvalitnější, přesnější a pohodlnější snímkování,“ vysvětluje ředitel nemocnice Miroslav Procházka.

„Obnova zařízení, technologií a přístrojů, a tím rozšiřování spektra poskytované zdravotní péče, je pro všechny nemocnice zásadní,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Přístroj umožňuje nejen plnou přímou digitalizaci, ale nabízí také možnost provádět snímky pomocí přenosného detektoru přímo na lůžku pacienta.

„Snímky můžeme následně i upravovat, což lékařům zpříjemní jejich vyhodnocování. Zároveň se zrychlí jejich přenos do interní nemocniční sítě PACS, díky které mohou lékaři snímky prohlížet a hodnotit v rámci celé nemocnice,“ uvádí výhody primář radiodiagnostického oddělení Jiří Bažant.

Omezení provozu

Instalování nového rentgenu si vyžádá omezení provozu. Od soboty 9. do neděle 17. března bude v trutnovském RTG pracovišti v prvním patře budovy A2 v provozu pouze jeden skiagrafický přístroj s omezenými možnostmi pro vyšetření a jeden skiaskopicko-skiagrafický přístroj v druhém patře budovy A2.

„Pro potřeby interního oddělení zachováme provoz na skiagrafickém pracovišti v pavilonu interny v budově D. Prosíme pacienty o trpělivost, pokud na pořízení snímků budou v tomto období čekat déle než obvykle. Postupná modernizace přístrojového vybavení bohužel s sebou přináší i toto krátkodobé omezující opatření,“ dodává Procházka.

Nová skiagrafická technologie stojí téměř šest milionů korun, nemocnice však ze svého rozpočtu investuje pouze 15 % této částky, zbytek je hrazen z dotace programu IROP.

„Jde o jedno z nejvytíženějších pracovišť nemocnice. Ročně zde provedou až 40 000 skiagrafických vyšetření, proto vidím jako naprosto zásadní investovat právě sem. Můžeme tak poskytovat našim klientům velmi kvalitní a bezpečnější péči,“ uzavírá ředitel nemocnice.

Magdaléna Doležalová a Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme