V Trutnově roste centrum duševního zdraví. Hotové by mělo být v srpnu 2020

Za zhruba 39 milionů korun v Trutnově vzniká nové centrum duševního zdraví. Zázemí pro stacionáře pro duševně nemocné pacienty s rozšířením terénních služeb by mělo být hotové v srpnu příštího roku. Průběh stavebních prací přijeli zkontrolovat radní pro investice a majetek Václav Řehoř s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Alešem Cabicarem.

7. 10. 2019

„Záměrem činnosti center je předcházet vzniku obtížně řešitelných situací, zkracovat délku hospitalizací a vytvořit pomyslný most mezi stávající ambulantní a lůžkovou psychiatrickou péčí. Tato centra poskytují jak zdravotnické, tak sociální služby osobám s duševním onemocněním. Cílem péče není pouze odstranit symptomy onemocnění, ale především obnovit a podporovat běžnou roli těchto osob ve společnosti. Významným členem pracovního týmu v rámci personálu je také takzvaný peer konzultant, tedy osoba, která má s duševním onemocněním vlastní zkušenost," vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Do července letošního roku v České republice vzniklo celkem 15 center, která doplnila už pět fungujících. Cílem ministerstva zdravotnictví je vytvořit v následujících letech až 100 center duševního zdraví, která budou rozmístěná rovnoměrně po celé republice.

Jiří Klemt

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme