V Temném Dole začala výstavba základny krajské záchranky

V Temném Dole ve východních Krkonoších začala výstavba základny krajské zdravotnické záchranné služby. Hotová má být do léta 2021.

20. 4. 2020

Základnu za 36,2 milionu korun vybuduje společnost PS-STAV Náchod.

„Stavba byla předána v březnu, práce tam již začaly. Podle smlouvy s dodavatelem, by mělo být hotovo do 14 měsíců od předání stavby,“ řekl ředitel královéhradeckých zdravotnických záchranářů Libor Seneta (TOP 09).

Základna v Temném Dole na Trutnovsku vznikne přestavbou dvou objektů, které patří kraji. Z jednoho bude výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. Výstavba základny bude financována ze dvou dotačních projektů. Měla by stát 23 milionů a výcvikové středisko 13 milionů korun.
Krajská záchranná služba dosud nemá ve východních Krkonoších odpovídají základnu, ze které by mohli záchranáři rychleji zasahovat v horských střediscích, jako je Pec pod Sněžkou nebo Horní Malá Úpa. Východní Krkonoše patří v hradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem a za normálních okolností se tam pohybuje po celý rok velký počet rekreantů.

„Základnu tam potřebujeme především kvůli dojezdovým dobám do horských středisek, nejbližší základnu máme nyní v Trutnově. Do Pece pod Sněžkou a na Horní Malou Úpu, na Pomezní Boudy to máme poměrně daleko. Naše dojezdové doby jsou tam na hranici zákonného limitu. Celý okres Trutnov se tím také posílí o další posádku,“ řekl Seneta (TOP 09).

Zdravotničtí záchranáři čekají na základnu v této části hor řadu let. Oproti původním předpokladům nabralo zahájení výstavby více než roční zpoždění, bylo několikrát odloženo. Kraji se opakovaně nedařilo vybrat dodavatele stavby.

V Královéhradeckém kraji má záchranná služba 15 výjezdových základen ve 13 městech.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Štítky
Osobnosti: Libor Seneta
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme