V politice může být slušnost dvousečná

MF DNES: komentář politologa Jana Outlého:

9. 10. 2013

Rozhovor se točí převážně kolem zdravotnictví, což pro Leoše Hegera jako experta bylo velmi pohodlné. Jeho odpovědi jsou na politika věcné a mají šmrnc. Ale zdravotnictví vždy bylo, je a bude jedním z hlavních volebních témat, takže se jako námět předvolebního rozhovoru nabízí a pan Heger měl prostě oproti ostatním zpovídaným lídrům výhodu. Já expertem na lékařskou péči nejsem, takže namísto obsahové oponentury výroků nabízím několik postřehů získaných mezi řádky.
Od sněmovních voleb v roce 2006 se u nás provozují negativní kampaně (první s nimi jako s hlavní strategií přišla ČSSD). S každými dalšími volbami se útoky na politické protivníky stupňovaly a soutěž má někdy až agresivní podobu. V odpovědích Leoše Hegera ale nic podobného nenajdeme. Mohl využít otázek redaktora a obout se do hnutí ANO, rýpnout si do sociálního demokrata Škromacha nebo vrátit úder kritikům úhradové vyhlášky, ale neudělal to. Bohužel i v politice může být slušnost dvojsečná – řadu voličů přitáhne, pro jiné je výrazem slabosti.

Stejně nevídaným jevem jako pozitivita je v kampaních pokora. Povšimněme si, jak Leoš Heger zmiňuje, že ač je lídrem kandidátky, nemá zvolení jisté, protože může být voliči „vykroužkován“.
Na druhou stranu mnozí moji kolegové, kteří se specializují na politický marketing, by tento výrok posuzovali jako chytrý způsob mobilizace voličů.

Z odpovědí na otázky po zákazu kouření v restauracích lze vyčíst konzervativní založení Leoše Hegera. Zatímco socialista by byl zastáncem radikální změny, konzervativci sází spíše na postupné reformy a přirozený vývoj. Uvidíme, nakolik to ocení voliči-nekuřáci. Naopak názory lídra hradecké TOP 09 na měkké drogy jsou spíše liberální. Strana, za niž kandiduje, se jako konzervativně-liberální prezentuje a v tomto ohledu je Leoš Heger čitelným a vypočitatelným kandidátem.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme