V parku chtějí klid a zmrzlinu

14. 4. 2016

Když radnice v Červeném Kostelci nechala před dvěma lety zbourat původně secesní dům Sazka u náměstí a chtěla tam vybudovat infocentrum s kavárnou, postavila se proti tomu občanská iniciativa. Nyní míří celá věc do finále, kterým má být architektonická soutěž na řešení takzvaného kulturního koutku mezi školami a divadlem. Je to jen pár kroků od náměstí, které však vlastně zabírá křižovatka s pěti silnicemi. Na debatu o budoucnosti parku dorazilo kolem sedmdesáti lidí. 
„Kulturní koutek je nejcennější místo ve městě, v sousedství se totiž nachází rušná křižovatka. Okolní prostory nahrazují běžnou funkci náměstí, kde se lidé mohou shromažďovat, kde je pietní místo a kde se koná i největší kulturní akce Mezinárodní folklorní festival,“ řekl starosta Kostelce Rostislav Petrák. Debata má podle něj shromáždit náměty od občanů a zastupitelé teprve rozhodnou, kolik peněz vydají za úpravy parku. 
Lidé tam oceňují zeleň, prodej zmrzliny, kvalitní starší architekturu, pomník od Břetislava Kafky, dvě restaurace i parkování. Naopak vadí železné lavičky, ohrazené hřiště, blízká silnice, chybějící toalety i to, že se tam kromě festivalu mnoho neděje. O koutku promluvil městský architekt Marek Wajsar, o historii Jan Kafka. „Jsem nespokojený, na občany se tady moc nedá a město si vše dělá podle svého. Zklamalo mě nedávné rozhodování o cyklostezce, kde také měli nejprve svolat veřejnou debatu. To by bylo potřeba u všeho, co mění vzhled města a jeho fungování,“ říkal osmadvacetiletý účastník pod podmínkou anonymity, který by si přál, aby park oddělila od silnice nová budova. 
Vzhled parku se řeší šestým rokem. Minulé zastupitelstvo schválilo dobudování, to nové ho zrušilo. „Majitel prodal ten hrozný dům Sazky městu. Ke zbourání bylo hodně připomínek, ale nikdo si to nechtěl převzít. Teď je tam neutrální prostor, kde se dá postavit cokoli. Uvažovali jsme o částečně prosklené budově podle návrhu městského architekta,“ řekl bývalý starosta Petr Mědílek. 
Kvůli Sazce se tehdy znovuobnovil okrašlovací spolek, který prosazoval architektonickou soutěž, ale pak budova padla. „Teď se soutěž koná trochu s křížkem po funuse. Ztratili jsme možnost využít i starou budovu. Za sebe bych si představoval, že by se proluka měla znovu zastavět,“ uvedl zakladatel spolku Michal Brand.

5plus2 - Náchodsko
Štěpánka Tůmová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme