V Hradci byla včera podepsána krajská koaliční dohoda

Náměstky hejtmana Jiřího Štěpána budou Martin Červíček, Vladimír Derner, Martina Berdychová a Aleš Cabicar

4. 11. 2016
Po dvoutýdenním zpoždění za Pardubickým krajem je jasná nová krajská koaliční „vláda“ i v Královéhradeckém kraji. 
Včera ráno koaliční dohodu podepsali zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem bude lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán. 
Koalice bude mít v zastupitelstvu křehkou většinu 24 mandátů z celkových 45, v opozici skončí v kraji vítězné hnutí ANO a několik dalších subjektů. 
Mezi hlavní programové priorioty nové krajské rady na příští čtyři roky patří odkládaná a problematická modernizace náchodské nemocnice, dokončení dálnice D11 či opravy silnic nižších tříd. Kraj se bude zabývat také kontroverzní optimalizací sítě středních škol, v nichž je nedostatek žáků. 
Podle Jiřího Štěpána chtějí koaliční strany připravit nejpozději do poloviny prosince programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje. „Na to máme od prvního zasedání rady maximálně 30 dní,“ řekl Štěpán. 
Podle koaliční dohody bude prvním náměstkem hejtmana někdejší policejní prezident Martin Červíček, který kandidoval za ODS, na starosti bude mít dopravu. Druhým náměstkem bude Vladimír Derner (Koalice pro Královéhradecký kraj), jemuž připadne sociální oblast. Třetí náměstkyní bude poslankyně Martina Berdychová (Starostové a Východočeši). V její gesci bude školství a kultura. Zdravotnictví bude mít na starosti náměstek Aleš Cabicar (TOP 09). 
Členové koalice se také dohodli na obsazení míst radních, těmi se stanou místostarosta Meziměstí Pavel Hečko (ČSSD), který se bude starat o regionální rozvoj a cestovní ruch. 
Právník Václav Řehoř (ODS) bude radním pro oblast investic a majetku. Bývalý starosta Hostinného Karel Klíma (Koalice pro Královéhradecký kraj) bude radním pro životní prostředí a zemědělství. 
V krajské radě zasedne Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši), který se bude věnovat financím a rozpočtu. 
Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl v celé zemi prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Na stvrzení této dohody se však čekalo dalších více než 14 dní. Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se poté pokoušelo vytvořit vlastní koalici. V Pardubickém kraji vznikla dohoda čtyř subjektů proti vítěznému hnutí ANO a komunistům už v pondělí hned po volbách. V pátek pak byla na ustavujícím zasedání zastupitelstva podle dohod zvolena i nová krajská vláda. 

Pardubický deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme