V broumovské nemocnici vznikne sál ke stabilizaci pacientů

Rekonstrukce interny Nemocnice Broumov jde do finále. Rada Královéhradeckého kraje vybrala stavebníka na dokončení úprav jednotky intenzivní péče (JIP). Stavba, v rámci které vznikne malý zákrokový sál a další pokoj, bude stát zhruba 6,3 milionu korun bez DPH a hotova má být na konci června 2019.

21. 3. 2019

„Nejprve jsme v roce 2017 v broumovské nemocnici zrekonstruovali oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. V dalších etapách nyní upravujeme JIP. První část právě dokončujeme a ta navazující bude hotová do konce června 2019. V této poslední fázi vznikne nová ambulance pro více oborů, která umožnuje provádět drobné lékařské výkony, které poslouží k příjmu a stabilizaci pacientů. Dále vznikne jeden třílůžkový nemocniční pokoj s vlastním sociálním zařízením,“ řekl Ing. Aleš Cabicar (TOP 09), náměstek pro oblast zdravotnictví.

„Modernizací interního oddělení, JIP a vůbec rozšířením služeb o lůžka následné intenzivní péče (NIP) a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) se naše nemocnice stává komplexnější. Naši zdravotníci se dokáží o pacienta postarat od první chvíle – od hospitalizace a akutní péče, až po péči následnou. To vše s cílem co možná nejlépe a nejdříve navrátit pacienta zpět k jeho běžnému životu,“ sdělila ředitelka Oblastní nemocnice Náchod a. s. Ing. Ivana Urešová, MBA, která vede rovněž broumovskou nemocnici.

První etapu rekonstrukce broumovské interny za cca 23,4 milionu korun dokončil Královéhradecký kraj koncem roku 2017. Otevřeny byly dva pokoje pro nové oddělení NIP a dva pokoje pro DIOP. Rekonstrukce se dotkla druhého nadzemního podlaží. Součástí stavebních prací byly nové rozvody elektroinstalace, vody a vytápění. Vedle toho bylo nezbytné vybudovat i zázemí, jako jsou sociální zařízení či místnost pro asistované mytí. V rámci druhé etapy rekonstrukce, která je již před dokončením, stavebníci rozšířili JIP o novou vyšetřovnu, hygienické zázemí a zázemí pro zaměstnance, nové pracovny pro lékaře, místnosti pro administrativu a sklady. Za tuto etapu rekonstrukce kraj zaplatí přibližně 21,4 milionu korun bez DPH.

Nemocnice ale myslí i na pacienty, o které se nemá po propuštění z nemocnice kdo postarat. Od podzimu loňského roku poskytuje také službu sociálních lůžek. „Několik jich je zatím v provizorních prostorách a po dokončení rekonstrukce JIP pak budou uvolněné pokoje upraveny právě pro tuto službu. Celkem tak budeme mít v Broumově k dispozici deset lůžek,“ dodala ředitelka Ivana Urešová.

Broumovská nemocnice je od roku 2006 součástí Oblastní nemocnice Náchod, a. s. Poskytuje zdravotní péči pro spádovou oblast Broumovska a Policka s přibližně 27 tisíci obyvatel. V broumovské nemocnici se nachází 35 lůžek interního oddělení s 24hodinovou akutní ambulancí, 8 lůžek na samostatné multidisciplinární jednotce intenzivní péče a zhruba 66 lůžek následné péče.

Magdaléna Doležalová

Zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme