Tříkrálová výzva osobností veřejného života chce na Hrad Schwarzenberga

3. 1. 2013
Herci, bývalí politici, spolupracovníci exprezidenta Václava Havla a další osobnosti veřejného života sepsali Výzvu tříkrálovou podporující zvolení Karla Schwarzenberga na Hrad. "Zakládáme i výbor pro jeho zvolení prezidentem republiky," řekl exministr vnitra Jan Ruml. Výzvu podepsali i třeba Michael Kocáb, Ladislav Špaček či Havlův tajemník Vladimír Hanzel.
"Všem, kteří to podpořili, srdečný dík. Cítím se zavázán odkazu Václava Havla," řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Schwarzenberg na tiskové konferenci v pražské Lucerně, tedy paláci, který je spojený s Havlovou rodinou.

Pod výzvou jsou podepsáni například režisér Miloš Forman, biskup Václav Malý, rektor AMU Ivo Mathé, manželé Ivan a Dáša Havlovi, sociolog Ivan Gabal, socioložka Jana Šiklová, sociolog a šéf agentury STEM Jan Hartl, písničkář Jaroslav Hutka, výtvarník David Černý, olympionička Věra Čáslavská, herec Jan Tříska či spisovatel Ivan Klíma.

Prezidentem musí být podle signatářů osobnost, která nebude ovládána vůlí zájmových skupin. "Chceme, aby stát sloužil občanům a podřídil se právu, nikoli privilegiím. Proto by prezidentem měl být ten, kdo ctí právo, dokáže se podřídit ústavě a důsledně svým vlivem i rozhodnutími podporovat spravedlnost," citoval z Výzvy tříkrálové bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

"Cítím se jako přítel Karla Schwarzenberga. Poceloudobu, co ho znám, nezištně pomáhá lidem, kteří to podporují. Stejně jako po Václavu Havlovi i po Karlu Schwarzenbergovi zůstane hluboká brázda ve veřejném životě," řekl jeden ze signatářů, občanský aktivista John Bok.

"Chceme prezidenta, který bude v Evropě ctěn, který obnoví důvěru v naše schopnosti spolupracovat a pracovat na společných problémech celého evropského kontinentu," uvádí se ve výzvě. (text Výzvy tříkrálové najdete zde)

"Potřebujeme prezidenta, který bude kráčet ve šlépějích T. G. Masaryka a Václava Havla, mužů vysokých morálních zásad a nekompromitovaných svou minulostí," je uvedeno v textu Výzvy tříkrálové, kterou chtějí její signatáři šířit po internetu až do prezidentské volby, která je naplánována na 11. a 12. ledna, pokud datum nezmění rozhodnutí Ústavního soudu.

"Hodně lidí se bude rozhodovat právě v této době. Ta volba je nadále otevřená," řekl sociolog Gabal. Nemyslí si, že je na podobnou výzvu pozdě a že lidé už mají jasno, koho v prezidentské volbě podpoří.

iDNES.cz
Josef Kopecký

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme