TOP mikulášská nadílka dětem v domovech

9. 12. 2011

Zdeněk Harapát z Hradce Králové a Miroslav Nádvorník z Litomyšle, předsedové TOP 09 ve svých krajích, se rozhodli udělat radost dětem, které vyrůstají v Dětském centru Veská u Sezemic a v Dětském domově v Holicích. Po vzájemné dohodě nakoupili interaktivní hračky a do domovů je přivezli přímo v den, kdy chodí Mikuláš. Tedy v pondělí 5. prosince.

Zatímco děti ve Veské v brzkém odpoledni ještě spaly, a některé se krátce po probuzení hned ohlížely po lahvi s mlékem, v Holicích jsme je zastihli při setkání s pravým Čertem, Mikulášem i Andělem.

Dětské centrum ve Veské i Dětský domov v Holicích navštívili Zdeněk Harapát i Miroslav Nádvorník proto, že je obě zařízení velmi zaujala, když tam na konci listopadu doprovázeli ministra Leoše Hegera. Tehdy se seznámili s aktuální a ožehavou problematikou budoucnosti těchto ústavů.  Ředitelé center a domovů upozorňují na to, že v těchto ústavech je více než polovina dětí s vážným zdravotním problémem a mají obavy o kvalitu péče o tyto děti v nově uvažovaném systému profesionálního pěstounství. Jak Ilona Křivková, výchovná dětská sestra z Veské, tak ředitel z Holic Aleš Drozd požádali o pomoc v tom smyslu, aby informovali své poslance o výhradách a přispěli k tomu, aby nové zákony nebyly přijímány překotně a bez dostatečné diskuze.

Aleš Drozd se také potýká s nedávnou kauzou, kterou monitorovala média: nevstřícným jednáním pracovnic Klokánku v Jindřichově Hradci, odkud měl do Domova převzít děti na základě rozhodnutí soudu v Rychnově nad Kněžnou. Klokánek jim děti dosud nevydal. „Stejně jako Klokánek máme statut pro okamžitou péči, specializujeme se na postižené děti, pro které u nás máme odborné pracovníky. Jsme zdravotnické zařízení Pardubického kraje a poskytujeme minimálně stejnou péči jako Klokánek, navíc ještě se zdravotní péčí. Jsme malé zařízení s kapacitou 25 lůžek, přičemž děti jsou rozdělené do tří rodin a starají se o ně tety,” vysvětluje Drozd a dodává, že od nich prioritně většina dětí odchází buď do své biologické rodiny, případně do pěstounské péče nebo k adopci.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme