TOP 09 pro záchranu lokality Na Plachtě

17. 4. 2010

Hradec Králové "Na Plachtě"

Sobotní ráno se sešlo několik desítek občanů, kterým není lhostejný osud hradecké přírodní lokality “Na Plachtě“ u hráze místního rybníka. V rámci Dne země proběhla zajímavá exkurze přírodní památkou, spojená s jejím čištěním od odpadků.

Akci svolala Agentura ochrany přírody. Zúčastnili se i zástupci TOP 09 v čele s lídrem kandidátky doc. Leošem Hegerem a předsedou královéhradecké organizace ing. Milanem Sommerem. „Dnes jsme se zde sešli, abychom vyjádřili naši podporu této vzácné a krásné lokalitě a přitom jí také trochu uklidili,“ vysvětlil Milan Sommer. Pořadatelé letos ustoupili od tradiční formy brigády, protože se jim nepodařilo získat potřebná povolení. Celé dopoledne se skládalo ze dvou částí. V první probíhal úklid odpadků do připravených igelitových pytlů a v druhé provedli odborníci zájemce přírodovědnou exkurzí po lokalitě. „Vím, že se v zastupitelstvu města o této problematice často jednalo. Ale až detailní seznámení se s problémem na místě mi pomohlo utvořit si správný náhled,“ svěřil se doc. Heger.

Spor mezi městem a občanskými sdruženími se vede především o to, zda zanechat tuto lokalitu svému osudu, nebo se snažit o její zachování tak, jak právě vypadá. „My, co jsme tady, si myslíme, že by bylo vhodné udržovat lokalitu v tomto stavu, a to zejména kvůli ochraně živočichů, kterým právě toto prostředí prospívá a díky kterému se zde vyskytují,“ vysvětluje Mgr.Tomáš Uhlíř, člen TOP 09 v Hradci Králové. „Chápeme, že Hradec Králové nemůže zůstat bez rozvoje. S tím souvisí i hledání nových míst pro zástavbu. Ovšem míst pro stavbu developerských projektů je na území Hradce Králové množství, proto není důvod ohrožovat či dokonce likvidovat části významných přírodních lokalit, které slouží především jako místo odpočinku pro obyvatele města,“ říká závěrem doc. Heger.

Jindřich Vedlich, Adam Duchač
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme