TOP 09 plní v Hradci Králové svůj ekonomický program

18. 4. 2012

TOP 09 v Hradci Králové vyjednávala o složení koalice po komunálních volbách na podzim 2010 několik týdnů. Naší snahou bylo vytvořit takovou koalici, kde bychom mohli naplňovat zásady našeho programu co nejlépe.

Stěžejním bodem našeho programu bylo vést hospodaření města jako vyrovnané a to i v době hospodářského poklesu. Zatímco za rok 2010 byl výsledek hospodaření záporný o 43,5 milionu korun, v minulém roce, kdy se zastupitelé TOP 09 poprvé podíleli na jeho naplňování, skončilo hospodaření města kladným výsledkem o 129,7 milionu korun. Tento výsledek byl dosažen především snížením výdajů.

Naším dlouhodobým cílem je efektivní a hlavně průhledné zadávání veřejných zakázek, což se nám průběžně daří a výsledkem je snížení kapitálových i běžných výdajů města. Daří se nám v některých případech slučovat zakázky městských podniků a organizací i formou nově koncipovaných dlouhodobých smluv.

V oblasti mzdové politiky bylo v roce 2011 dosaženo sice nepopulárního, ale ekonomicky téměř nezbytného snížení průměrné mzdy o přibližně 530 korun u pracovníků magistrátu města, úspora zde činní přibližně 1,8 milionu korun. Naopak u učitelů základních a mateřských škol jejich mzda stoupla v souladu s celostátní politikou TOP 09. U největších městských společností, Dopravního podniku a Technických služeb, se podařilo uskutečnit poměrně významné snížení počtu pracovníků o 15 a 16 lidí a tím došlo také zde ke snížení mzdových nákladů těchto společností.

Důležité také je, že auditorská firma ohodnotila hospodaření města za rok 2011 nejlepším stupněm „bez výhrad“.

Milan Sommer
předseda Finančního výboru Zastupitelstva města Hradce Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme