Švorc: vláda se vkrádá skrytě do peněženek občanů

14. 4. 2016

Současná vláda slibovala, že nebude zvyšovat daňovou zátěž obyvatel a současný ministr financí zároveň dokonce hovořil o tom, že chce do konce volebního období mít vyrovnaný státní rozpočet. Pokud se však podíváme na realitu dneška, zjistíme, že už ani ministr financí Babiš nehovoří o vyrovnaném rozpočtu, kdy připouští schodek pro rok 2018 ve výši v řádech 50 miliard.

Je skutečně s podivem, že současná vláda nedokáže hospodařit s našimi penězi tak, že ani v období dlouho nevídaného hospodářského růstu není schopna, či spíše ochotna, hospodařit efektivněji a účelněji.

Takže to máme jeden nesplněný slib.

Současná vláda skutečně zatím nepřistoupila ke zvyšování daní, nicméně vkrádá se do peněženek občanů oklikou. Jedním ze způsobů je snaha o schválení zvýšení poplatků za vypouštění odpadních vod a za odběr podzemní vody.  Tyto poplatky samozřejmě platí všechny vodárenské společnosti, které pak tyto poplatky účtuji v ceně vodného a stočného obyvatelům měst a obcí. Pokud dojde k zamýšlenému zvýšení těchto poplatků, bude to znamenat pro průměrně početnou rodinu nárůst ceny o několik tisícikorun měsíčně.

Tento skrytý způsob zvyšování daní se mi zdá velmi podlý a nebezpečný. Jde totiž o to, že občané budou toto zvýšení cen „svalovat“ na dodavatele vody, zatímco peníze takto vybrané půjdou do státního rozpočtu. Vodohospodářské společnosti jsou navíc poměrně často vlastněny městy a obcemi, takže tato naštvanost lidí se jistě přenese přímo na příslušné starosty a zastupitele, kteří tyto společnosti řídí a kontrolují.

Takže to pak máme druhý nesplněný slib.

Sice se nezvyšují daně, nicméně vyšší příjmy do státního rozpočtu se zajistí zvyšováním poplatků.

Zdeněk Švorc
místopředseda krajské organizace TOP 09 Královéhradeckého kraje

starosta obce Staré Hrady

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme