Štětina nominoval Pavla Wonku na státní vyznamenání

1. 7. 2013

Bývalý politický vězeň Pavel Wonka, který zemřel v komunistickém kriminále na následky věznění se zasloužil o to, že dnes žijeme v demokracii. Tato slova pronesl senátor Jaromír Štětina ve svém projevu při nominaci Pavla Wonky na státní vyznamenání.

S návrhem se na udělení vyznamenání Pavlu Wonkovi se na politika obrátila skupina lidí. "Dobrý den, dámy a pánové. Při podávání návrhu jsem adoptoval návrh několika občanů, kteří se na mě obrátili a nominoval jsem pana Pavla Wonku. Myslím si, že se zasloužil o demokracii více než mnoho pověstných politiků nebo lidí velmi veřejně oslavovaných.


On se zasloužil o to, že tady sedíme, že sedíme na lavicích zleva doprava, že můžeme pracovat v parlamentním systému. Určitě si vzpomínáte, za co byl uvězněn. On byl uvězněn za to, že chtěl kandidovat do Národního shromáždění. Byl uvězněn a z vězení už živý nevyšel," řekl Jaromír Štětina ve svém projevu v Horní komoře parlamentu.

"A nezáleží na tom, že demokracie, která tady vznikla, je demokracie pubertální, uhrovitá, nezralá, zmítaná pokusy o různé ústavní a jiné puče. Ta demokracie tady je a Pavel Wonka se o to zasloužil.

Připomenul bych ještě jednou citát Adama Michnika, který řekl: Demokracie je jako děravá loď. Musíme neustále vylévat vodu, aby se nepotopila.A pojďme trochu té vody vylít tím, že podpoříme návrh vyznamenat Pavla Wonku," uvedl politik ve svém projevu.

Antikomunista disident Pavel Wonka patřil k velmi výrazným osobnostem. Byl vášnivým obhájce lidských práv a je paradoxní, že se on sám stal obětí komunistického teroru a nezákonné soudní a vězeňské praxe. Pavel Wonka je posledním politickým vězněm komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.

Pavla Wonku třikrát poslali komunisté do vězení. Poprvé byl odsouzen za kritiku nešvarů v zaměstnání a vládnoucí hierarchie na 14 měsíců. Trest si odpykal ve plzeňském vězení na Borech. Druhý protiprávní trest (21 měsíců) dostal za kritiku komunistického volebního systému. Pavel Wonka byl při výkonu trestu ve vězení v Minkovicích brutálně fyzicky týrán a systematicky šikanován.

Třetí trest Pavlu Wonkovi nepravomocně uložila rudá justice za údajné nedodržení tzv. ochranného dohledu. Při čekání na odvolání Pavel Wonka zemřel ve vězení. Do jeho posledního výkonu trestu ho odsoudila soudkyně Okresního soudu v Trutnově JUDr. Marcela Horváthová na dobu pěti měsíců a to i přesto, že byl ve vážném zdravotním stavu. V královéhradeckém vězení Pavel Wonka zemřel v důsledku nelidského zacházení a zanedbání lékařské péče.

Jedním z jeho trestných činů bylo to, že se pokusil v roce 1986 kandidovat ve volbách jako nezávislý kandidát - což bylo teoreticky v naprostém souladu se zákony, avšak v rozporu s uskutečňovanou právní praxí. Za tentýž čin byl odsouzen i jeho bratr Jiří.

Pohřbu Pavla Wonky se ve Vrchlabí 6. května 1988 pod dozorem Státní bezpečnosti zúčastnilo až 2000 lidí. Obřadu se zúčastnili signatáři a mluvčí Charty 77, členové Jazzové sekce, Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, zástupci osmi velvyslanectví - Austrálie, Británie, Francie, Itálie, Kanady, Německa, Nizozemska a USA.

Po roce 1989 byl Pavel Wonka plně rehabilitován. Byl zbaven všech obvinění a bylo konstatováno, že došlo k porušení zákonnosti státními orgány i jednotlivci. Za jeho smrt ve vězení však doposud nebyl nikdo potrestán.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme