Statistici hodnotili krajské zdravotnictví, výsledky prezentovali na semináři

V Hradci Králové se uskutečnil seminář na téma Zdraví a zdravotnictví v datech Národního zdravotnického informačního systému. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek během své přednášky prezentoval například ukazatele zdravotního stavu obyvatel Královéhradeckého kraje ve srovnání s jinými regiony či predikci vývoje potřeb zdravotní péče.

2. 3. 2020

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR se věnuje sběru dat a zpracování statických dat pro zkvalitnění českého zdravotnictví. Semináře se kromě zástupců vedení kraje, osobností krajského zdravotnictví a ředitelů krajských nemocnic zúčastnili také například zástupci Fakultní nemocnice Hradec Králové či zdravotních pojišťoven.

„Zdravotnictví Královéhradeckého kraje pečuje o progresivně stárnoucí populaci a čelí velkému nárůstu potřeb seniorní populace nemocných. Dostupné ukazatele indikují velmi kvalitní výsledky zejména v akutní péči promítající se do rostoucí doby přežití pacientů a klesající mortality. Avšak síť zdravotních služeb se potýká s velmi nevyváženou strukturou lůžkového fondu, nedostatečnou kapacitou dlouhodobé a následné péče a s problému stárnutí lékařů v ambulantním sektoru,“ uzavřela hodnocení Královéhradeckého kraje zpráva Ladislava Duška.

„Ladislavu Duškovi patří vřelý díky za čas, který věnoval našemu kraji a jenom doufám, že data budeme mít sílu a možnost využít v dalších krocích při řízení zdravotní péče pro občany Královéhradeckého kraje,“ uvedl po semináři náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Královéhradecký kraj si problémy zmiňované ve zprávě uvědomuje a postupně činí kroky k jejich vyřešení. V průběhu letošního roku zahájí Královéhradecký kraj výstavbu tří nových domovů pro seniory v Borohrádku, Opočně a Tmavém Dole, domov důchodců v Žacléři projde rekonstrukcí. Celkem tak vznikne 210 nových sociálních lůžek. Tyto investice budou stát více jak 460 milionů korun. Výstavba a modernizace sociálních zařízení potrvají přibližně rok a půl.

Vedení kraje dlouhodobě podporuje mladé mediky, aby podpořilo jejich nástup do nemocnic v Královéhradeckém kraji, a to prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje. Stipendia kraj vyplácí studentům, kteří po absolvování lékařské fakulty nastoupí do specializačního vzdělávání v některém ze 14 vybraných nejpotřebnějších oborů.

Správní rada nadačního fondu udělila pro akademický rok 2018/2019 stipendia ve výši 4,1 milionu korun, které si mezi sebe rozdělilo jedenatřicet studentů 6. ročníku lékařských fakult. Od roku 2015 se tímto způsobem podařilo získat osmdesát mladých lékařů.

Lukáš Vaníček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme