Sněmovna nyní projedná „malou“ novelu o veřejném zdravotním pojištění

26. 4. 2011

Ministerstvo zdravotnictví v uplynulých týdnech maximálně urychlilo legislativní práce na reformě zdravotnictví. Chce nejpozději dokonce června předložit jednotlivé klíčové reformní zákony poslanecké sněmovně PČR k projednání. Čeká se na schválení zásad druhé („velké“) novely zákona č. 48, kterou by měla vláda schválit k 8. 6. 2011.

Malou novelu zákona č 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění projednává tento týden sněmovna. Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o specifických zdravotních službách, zákon o zdravotnické záchranné službě procházejí nyní připomínkovým řízením v rámci MZ a do konce dubna budou odeslány do mezirezortního připomínkového řízení a následně do vlády. K danému procesu bude přidána doprovodná novela zákona o veřejném zdravotním pojištění tak, aby podstatné body Programového prohlášení vlády byly naplněny k 1. 1. 2012.

„Malá“ novela

Malá novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění umožní urychlit vstup generických léčiv na trh za pouhé dva měsíce. Předpokládá se, že tato malá novela sníží ceny u generických léčiv o 32 procenta při vstupu prvního generika, zjednoduší a zrychlí správní řízení o cenách a úhradách léčivých přípravků a umožní fúze zdravotních pojišťoven. Vytvoří se podmínky pro sloučení pojišťoven ZPMV a VoZP.“

Novelou se také zvýší regulační poplatek za ošetřovací den ze současných 60 na 100 Kč a otevře se prostor pro legální a transparentní formu spoluúčasti pacientů tak, aby pacientovi byla zpřístupněna volba mezi jednotlivými alternativami nabízené péče.

Vládou neprošlo plánované snížení poplatku 30 Kč za položku na receptu na částku 30 Kč za celý recept. Z úhrad by se také měla vyřadit podpůrná a doplňková léčiva.

Vymezit jednotlivé role, práva a povinnosti

Reforma zdravotnictví má jasně vymezit roli a práva lékaře, přesně specifikovat povinnosti poskytovatelů péče, narovnat vztah mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče a nadefinovat nároky pojištěnců na rozsah péče.

V této souvislosti je třeba mj. dořešit vedení zdravotnické dokumentace pouze v elektronické podobě, existenci Národního registru zdravotnických pracovníků a rozšíření počtu Národních zdravotních registrů.

„Díky reformě se pacient poprvé stane podstatným hráčem celého systému. Výrazně mu vzrostou jeho práva, zároveň tato práva budou lépe vymahatelná,“ říká ministr doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme