Rychnovsko pomáhá Ukrajině, rozjíždí se velká sbírka

25. 2. 2022

Maksym Stanyka pracuje jako chirurg v rychnovské nemocnici, ví co teď je v jeho zemi třeba, a tak sepsal seznam pro nově vyhlášenou sbírku. Deky, polštáře, toaletní papír, dětské pleny, vlhčené ubrousky, ručníky, mýdlo, zubní kartáčky a pasty, zimní bundy i dezinfekční prostředky lidé mohou až do konce týdne nosit na sběrná místa.

"Sbírku organizuje město Rychnov nad Kněžnou a zapojila se do ní i Dobruška, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí. Sběrné místo v Rychnově nad Kněžnou bude ve Společenském centru v prostorách po očkovacím centru. Cílem je shromáždit základní materiál a hygienické potřeby, které aktuálně chybí lidem ve válce zasažené oblasti. A tak nadcházející víkend můžete výše uvedené věci nosit na sběrná místa v Rychnově nad Kněžnou, Dobrušce, Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí. V pátek od 18 do 20 hodin, v sobotu od 15 do 20 hodin a neděli od 9 do 12 hodin," informoval za organizátory sbírky Jan Dušek.

V Dobrušce se zmíněná materiální pomoc vybírá v bývalé Komerční bance v budově městského úřadu, v Kostelci nad Orlicí v budově městského úřadu, vchod České spořitelny, a v Týništi nad Orlicí v Kulturním domě.

„Doktor Stanyka má na Ukrajině celou rodinu. Ruská invaze se ho přímo dotýká, denně mu chodí desítky zpráv o hrůzách, které se v jeho rodném Chersonu dějí. Seznam věcí konzultoval přímo s primářem chersonské nemocnice. Problém je v tom, že jsou paralyzované veškeré obchody a služby. Lidem chybí a hlavně budou v nejbližších dnech chybět základní hygienické potřeby. Sbírku jsme zorganizovali narychlo. V neděli budeme řešit přímo s doktorem Stanykou, jakým způsobem dopravíme materiál na Ukrajinu. Pokud by to bezpečnostní situace neumožnila, budeme připravení na uprchlickou vlnu. Už teď víme, že prvních pár lidí o víkendu dorazí do Rychnova nad Kněžnou. Žádná pomoc nepřijde nazmar a budeme vděční, pokud nás podpoříte,“ vyzývají společně místostarostka Rychnova Jana Drejslová, starosta Týniště Libor Koldinský (TOP 09), starosta Kostelce nad Orlicí František Kinský a místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta.

Jana Kotalová

Zdroj: rychnovsky.denik.cz

Štítky
Osobnosti: Libor Koldinský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme