Rozhovor s Josefem Coganem

lídrem Starostů a nezávislých, kandidátem za TOP 09 v Královéhradeckém kraji

16. 10. 2013

Jak můžete být lídrem Starostů a nezávislých, když už vlastně nejste starosta?
Opravdu starostou už nejsem. Při minulé kandidatuře do sněmovny jsem řekl, že pokud budu zvolen poslancem, nebudu již starostou, a tak jsem jen splnil slovo, které jsem dal.

Proč jste to udělal, vždyť jste i jako poslanec získal nejvíce hlasů v komunálních volbách. Je přece mnoho politiků, kteří jsou poslanci a starosty, nebo dokonce i hejtmany…
Důvěry občanů si velmi vážím a jako zastupitel města se ji snažím nezklamat. Mám však za to, že funkce poslance a starosty nelze, bez šizení alespoň jedné z nich, vykonávat najednou. Souběh funkcí často bývá i projevem autoritářských tendencí.

Tomu nerozumím, jak to myslíte?
Je lidskou přirozeností, že jedinci se snaží získat co nejvíce moci. Klasickým případem autoritářských tendencí je právě kumulace funkcí. Takový politik často propadá pocitu, že je nepostradatelný, nejchytřejší. Pouze on zná správná řešení.

Jaké to vlastně je stát se z uznávaného starosty nenáviděným poslancem?
V Nové Pace se mne taky ptají, co tam mezi nimi můžeš dělat. Ve sněmovně jsem ale potkal také spoustu velmi chytrých a slušných kolegů, kteří se snažili věci změnit, a mnohé se i povedlo. To je ale jen obyčejná práce, žádný skandál, který by přitáhl mediální pozornost.

Patříte mezi tři poslance s nejvyšší účastí při hlasování ve sněmovně. V kraji nemáte konkurenci. Nejste tak trochu Hujer?
To je taková česká klasika, když někdo k něčemu přistupuje poctivě a odpovědně, tak je nakonec zesměšňován, že nezneužívá svého postavení. Hlasování na plénu je nejvýznamnější formou výkonu mandátu a podle toho se k němu stavím. S pohledu posouzení odvedené práce to však nelze přeceňovat, protože jediným reálným hodnocením politika je počet hlasů, které mu občané dají ve volbách.

Co si vlastně myslíte o názoru bývalé poslankyně ODS Zdeňky Horníkové, která konstatovala, že účast na hlasování je nic neříkající informace, která ji nikdy nezajímala, a už vůbec ji nezajímá, co si o tom myslí voliči?
Myslím, že si to každý dokáže posoudit sám. Zřejmě ale dobře pracovala v zákulisí a za odvedenou práci se jistě po zásluze stala viceprezidentkou NKÚ.

Jak jste s volbou vedení Nejvyššího kontrolního úřadu spokojen?
Je škoda, že se neprosadili nezávislí odborníci jako Radim Bureš z Transparency International. Opoziční smlouva na obsazování trafik však zafungovala perfektně a dosadila bývalé poslance Miroslava Kalu za ČSSD a výše zmiňovanou Zdeňku Horníkovou za ODS. Obávám se, že důvěryhodnost této instituce dále výrazně poklesla.

Působil jste v mandátovém a imunitním výboru. Jak jste hlasoval při vydání kolegů k trestnímu řízení?
Vždy jsem hlasoval pro vydání. Imunitu považuji za zcela mezní prostředek ochrany demokracie, která dříve měla význam proti panovníkovi, dnes je již přežitá.
Osobně jsem pro úplné zrušení imunity a také jsem pro takový návrh hlasoval. Bohužel nás pro zrušení bylo ve sněmovně jen padesát, z toho přes třicet z našeho klubu TOP 09 a Starostové. Nakonec prošlo alespoň to, že imunita nově chrání jen po dobu trvání mandátu.

Když došlo k zveřejnění platu Nagyové, postavil jste se v televizi proti Nečasovi. Nebyl to od vás koaliční podraz?
Proč? Řekl jsem jen svůj právní názor. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím měla veřejnost nepochybně právo znát výši jejího platu. Za svým názorem si stojím.

Co se vám za ty poslední tři roky povedlo?
Narodila se mi dcera Evička. Po dvou synech Honzovi a Ondrovi se nám narodila i dcera a naplnilo se naše velké přání.

Tak to gratuluji, ale já myslím při vaší osobní práci ve sněmovně.
Ze zákonů, na kterých jsem přímo pracoval, považuji za nejvýznamnější spravedlivější rozpočtové určení daní pro obce a změnu zákona o loteriích. Z dalších například změnu zákona o pojišťovnictví, která výrazně pomáhá hasičům.

Bylo těžké prosadit spravedlivější rozpočtové určení daní (RUD) pro obce?
Aby Starostové prosadili spravedlivější RUD, spojili se s TOP 09. Kdyby nebylo tohoto partnerství, neměl by návrh šanci na projití. Proti nám stálo silné lobby čtyř největších měst.
Bylo to hodně ostré a chvílemi to vypadalo na rozpad koalice. Pro úspěch ve věci bylo velmi důležité, že jsme se mohli opřít o starosty z regionů. Velký kus práce v našem kraji odvedl například Jan Sobotka z Vrchlabí nebo Jiří Klepsa z Jaroměře.

Má nové rozpočtové určení pro obce nějaký reálný dopad?
Pokud na každého občana obce či města dostanete o cca 1,5 až 2,5 tisíce Kč více, tak to má pro obce sakra reálný dopad. Každý starosta vám jistě řekne, kterou silnici či chodník mohl opravit. Obcím a městům našeho kraje nové RUD v letošním roce přinese přes 800 mil. Kč (podrobněji viz tabulka), to je nárůst o více než 20 %, a za to už se dá udělat hodně muziky. Zásadní je, že tyto peníze budou moci obce a města svobodně použít přímo na svůj rozvoj bez doprošování o dotace. Peníze půjdou do investic a podpoří tak zdravý růst ekonomiky.

Je to pro vás teď už vyčerpané téma?
To v žádném případě! Ledy se sice po dlouhých letech výrazně pohnuly. Pokud se však zástupcům Starostů a nezávislých podaří opět uspět, budou tlačit na další zmenšení rozdílu mezi Prahou a ostatními obcemi a městy tak, aby to odpovídalo obdobnému postavení Vídně či Bratislavy.

Jak pomůže změna zákona o pojišťovnictví hasičům?
Novela zákona o pojišťovnictví, na které jsem úzce spolupracoval s kolegou Rudolfem Chladem, zajistila vícezdrojové financování jednotek Hasičského záchranného sboru a jednotek sboru dobrovolných hasičů. Tato novela přináší nových více než 600 mil. Kč ročně na obnovu a dovybavení požární techniky. Jako starosta jsem byl v permanentním kontaktu s profesionálními i dobrovolnými hasiči a velice si vážím jejich práce, proto jsem rád, že jsem mohl pomoci prosadit tento důležitý zákon.

Co se vám podařilo změnit na hazardu?
Hazard jsme měli na starosti spolu s Janem Farským a Helenou Langšádlovou. Byl to neskutečně náročný dvouletý boj, ale nakonec se nám podařilo pravomoci pro obce prosadit. Každá obec si teď může rozhodnout, jak s hazardem naloží.

Co vy, jak je to ve městě Nová Paka? Jak se k problému hazardu stavíte?
Automaty od 1. 1. 2014 končí. Je to ukázka, že i poslanecká práce může mít smysl. Jako starosta jsem neměl pravomoci automaty zakázat. Abych věci mohl změnit, a ne jen povídat u piva, tak jsem přijal kandidaturu na poslance a věc se podařila. Obce a města mohou nyní proti hazardu účinně zakročit.

Nepřijde město o hodně peněz?
Přijdeme asi o čtyři miliony. Jsou to ale krvavé peníze, které nechceme. Je potřeba si uvědomit, že kvůli těmto čtyřem milionům občané nasypou do automatu deset až jedenáct milionů Kč. Ty budou moci občané využít pro sebe a své rodiny smysluplnějším způsobem než je „hodit do bedny“.

Co je vaše osobní priorita, když ve volbách uspějete?
Další velkou výzvou je povinné zveřejňování smluv celou státní správou. Je to obrovské preventivní opatření. Pokud bude na internetu možné snadno a rychle dohledat všechny takové smlouvy, drtivá většina nevýhodných vůbec nevznikne. Námi navržené opatření je jednoduché, nebude-li smlouva zveřejněna, nebude účinná.

Nechápu, proč už veřejné smlouvy neprošly…
ODS byla od začátku proti, ti to alespoň řekli na rovinu. Horší to bylo s ČSSD, ta se zpočátku tvářila, že je to super nápad. Jak se ale blížil konec legislativního procesu, začala si i ČSSD postupně uvědomovat, jaká je to hrozba pro jejich vládu, se kterou už na tutovku počítají, a také asi dostali vyčiněno od svých krajů. Najednou zjistili, že by jim občan mohl vidět pod pokličku až moc, a začali do toho házet vidle. Jediným krajem, který se nebojí a dobrovolně zveřejňuje smlouvy v registru smluv, tak zůstává Liberecký kraj, kde je hejtmanem Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

Co se vám naopak nepovedlo?
Asi největším zklamáním pro mě bylo, že se nepodařilo schválit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tak zvaná „dluhová brzda“. Na zákon byla potřeba ústavní většina. Věc mi byla velmi blízká, protože jsem se za náš klub účastnil pracovní skupiny, kde bylo po dvou zástupcích z každé parlamentní strany. S ČSSD to bylo bohužel stejné jako u veřejných smluv, zpočátku se tvářila „odpovědně“, tvrdila, že to chce taky. Jak se ale blížilo přijetí zákona, začali couvat a klást si další nové podmínky. I když se i těm maximálně vyhovělo, nakonec stejně věc zazdili.

Působil jste v rozpočtovém výboru, jak pohlížíte na ekonomický program ČSSD? Je reálný?
Program ČSSD, to je klasika, slíbí všechno všem, ale když se jich zeptáte, kolik to bude stát a kde na to vezmou, tak mlží. Přesně v duchu legendárního prohlášení místopředsedy Zdeňka Škromacha „nemůžete nám věřit všechno, co před volbami říkáme“. Papír prostě snese všechno, a tak sází na neinformovanost občanů. Na takové pokrytectví opravdu nemám žaludek.

Když budete zvolen, nestane se z vás po osmi letech Pražák, jako z mnohých jiných?
To těžko, kdo mě zná, ví, že jsem východočeský patriot a vůbec nepřichází v úvahu, že bych opustil rodný kraj. Rodinné kořeny jsou velmi silné a těžko by mě pustily.

Rodina, to je takové klišé, pak ji vždycky politici rychle vymění…
Tak to mě tak trochu urážíte. Manželku jsem poznal ve dvaceti a je to moje životní výhra.

Otužujete se ještě?
Doba, kdy jsem byl mistr republiky a zvládl jsem za sezónu v ledové vodě uplavat dvacet závodů na 750 m, je už pryč. Se třemi dětmi máte jiné priority. A tak chodím v zimě s kamarády do vysekané díry v ledu a jezdím jen na okolní závody.

Chcete ještě něco vzkázat občanům?
Važme si demokracie a chraňme ji, ať už budeme volit kohokoliv. Volby jsou svátkem demokracie a ta bude mít radost z každého občana, jenž jí přijde poblahopřát.

Josef Cogan
kondidát TOP 09 a Starostové do PS PČR
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme