Reakce na vyjádření ohledně rekonstrukce Velkého náměstí

29. 12. 2014

Z úst některých představitelů města Hradec Králové zaznělo v médiích vyjádření o nevhodnosti zvoleného postupu při přípravě rekonstrukce Velkého náměstí. Dle jejich slov měl úsek investic postupovat formou ohlášení stavby, čímž by odpadla časově náročná nutnost získávat písemné souhlasy od všech majitelů domů a pozemků v lokalitě. Argumentem pro tato tvrzení byl obdobný postup při rekonstrukci náměstí v Kutné Hoře.
Jakožto náměstek zodpovědný za městské investice s tímto tvrzením nemohu souhlasit. Postup stavebního úřadu je závazně stanoven zákonem (stavební zákon a správní řád) a musí být respektován. V případě porušení těchto předepsaných postupů by došlo k nezákonnosti územního rozhodnutí a z toho vyplývajících právních následků.
Součástí plánované rekonstrukce Velkého náměstí jsou stavební úpravy stávajících staveb i umístění nových staveb, které vyžadují vydání územního rozhodnutí. Jedná se zejména o vodovodní a další přípojky do jednotlivých domů.
Dle § 76 současného znění stavebního zákona lze umisťovat stavby jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu. Mezi náležitosti územního rozhodnutí patří i podmínka, že jestliže žadatel, v tomto případě město, „… nemá vlastnické právo, smlouvu nebo doklad o právu provést stavbu nebo opatření k pozemku nebo stavbě, předloží souhlas jejich vlastníka …“.V tomto případě tedy nelze provést postup, kdy by správní orgán pouze obeslal vlastníky dotčených pozemků nebo staveb s tím, že pokud se do určité lhůty nevyjádří, se záměrem a s dotčením svých nemovitostí souhlasí.
Zmíněná rekonstrukce v Kutné Hoře proběhla před novelou stavebního zákona, která změnila jak rozsah staveb, který podléhá umístění a následnému povolení stavebního úřadu, tak z podstatné části i způsob doručování v územním řízení.
Dosavadní postup je pro navržený rozsah stavby jediný možný a v souladu se zákonem, na což má magistrát i stanovisko JUDr. Marečka, jednoho ze spoluautorů stavebního zákona.
Závěrem mi dovolte říci, že rekonstrukce Velkého náměstí je hlavní prioritou nejen odborů v mé gesci, ale celého vedení města. Budeme dále pokračovat v odpovědné práci na projektu, avšak v souladu se zákony České republiky.

Jindřich Vedlich

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme