Prvenství v anketě Ředitel roku míří do Dobřan

Na 80 nominací z celé republiky se sešlo v letošním ročníku ankety Ředitel roku za školní rok 2019/2020. Absolutním vítězem se stal Jan Grulich (TOP 09), ředitel Základní školy a Mateřské školy Trivium plus v Dobřanech v Orlických horách. A vyhrál i v samostatné kategorii základních škol.  

25. 9. 2020

„Často slyšíme stížnosti na podmínky, v nichž ředitelé škol působí, například na hodně byrokracie a málo peněz. Naši vítězové ukazují, že i v takových podmínkách se dá udělat obrovský kus práce,“ řekla Jana Pácalová, akademická ředitelka vzdělávací společnosti Tutor, která anketu uspořádala.

V odborné porotě figurovali akademici i lidé z praxe, v jednotlivých kategoriích rozhodovali na základě nominací i odborných podkladů a nakonec vybrali i vítěze absolutního. U absolutního vítěze a zároveň vítěze v kategorii základních škol Jana Grulicha (TOP 09) z vesničky Dobřany prý nominující i porota oceňovali, že je velmi inspirativním ředitelem, který zaujme přirozeností a krásným lidským přístupem. Své podřízené vnímá jako partnery, dělá mu radost propojovat lidi. Nejdůležitější jsou pro něho smysluplné vztahy, tedy atmosféra ve škole.

Když v roce 2005 nastupoval do funkce, školu navštěvovalo jen 72 žáků. Dnes jich má 178, více než je obyvatel v Dobřanech. Založil a vybudoval také mateřskou školu, která se stala stavbou roku Královéhradeckého kraje, a získal grant na nástavbu a rekonstrukci školy. V roce 2015 škola získala první místo v přírodovědné, matematické a čtenářské gramotnosti v mezinárodním testování OECD PISA. V týmovém řešení problémů skončila na druhém místě. Škola je de iure soukromá, ale neplatí se na ní žádné školné.

Jedna konkrétní citace z nominace zní: „Z malé školy na konci světa vybudoval školu, která je ‚prestižní'. Nikoli však převratnými pedagogickými metodami. Svou práci prostě dělá naplno a s láskou. Je výborný manažer, a přesto skromný člověk s ušlechtilými cíli. Jeho nominaci podpořili všichni naši zaměstnanci školy i děti.“

„Nejsme parta těch nejvzdělanějších pedagogů, nevymýšlíme denně převratné didaktické metody, jsme skupina normálních lidí, které baví naše práce a záleží nám spíše na dětech než na byrokracii,“ říká sám Jan Grulich (TOP 09).

Vítězem v kategorii malotřídek se stal Jakub Dolníček, ředitel Základní školy a Mateřské školy Dolní Studénky na Šumpersku. V kategorii středních škol pak zvítězil František Mikulášek, ředitel technické střední školy MESIT v Uherském Hradišti. Anketa Ředitel roku se konala pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

"Vyhlašování původně mělo proběhnout v březnu 2020, ale kvůli pandemii koronaviru bylo odloženo na září 2020 a nakonec opět kvůli epidemiologické situaci muselo proběhnout online formou," dodává Jan Šimral, mediální zástupce společnosti Tutor ze skupiny Edua Group.

Jana Kotalová   

Zdroj: rychnovsky.denik.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme