Proč jsem se rozhodl volit Karla Schwarzenberga

24. 1. 2013

S ohledem na současný stav politiky v České republice, kdy je politická kultura na všech úrovních spíše výjimkou, než pravidlem, je mým základním požadavkem na prezidenta jeho slušnost a etické chování. Pokud chceme fungování naší demokracie přiblížit západním zemím, pak u budoucího prezidenta musí tyto hodnoty stát vysoko nad prosazováním vlastních zájmů či názorů.

Z dosavadního vystupování Karla Schwarzenberga jsem přesvědčen, že je jedním z mála současných politiků, který toto kritérium splňuje. Za jeho dlouholetou politickou kariéru jsem nezaznamenal žádnou situaci, ve které by ho bylo možné podezřívat z preferování osobního zájmu nad veřejným.

Karel Schwarzenberg je pro mne morální autoritou a věřím, že pokud se stane prezidentem, politická kultura v naší zemi se začne měnit k lepšímu. Změna to samozřejmě nebude snadná, ani rychlá. Ale volba Karla Schwarzenberga ve 2. kole je jasným signálem, že si přejeme politiky konající ve veřejném zájmu. Že máme již dost silových řešení a neustálého štěpení společnosti. Karel Schwarzenberg jako prezident půjde příkladem, že slušnost je základem pro výkon veřejné funkce. To je pro mne zárukou lepší budoucnosti.

Budoucí prezident by samozřejmě měl mít i další vlastnosti. Karel Schwarzenberg si vždy stojí za svým názorem a neohýbá jej pod vnějšími vlivy, je vzdělaný, zcestovalý a respektovaný ve světě, je konsenzuální osobností a dobrým hospodářem. A co je pro mě velmi důležité, nemá komunistickou minulost a není populistou.

Z těchto i dalších důvodů jsem se rozhodl veřejně vyjádřit podporu Karlu Schwarzenbergovi. Jsem přesvědčen, že z pozice prezidenta bude hájit zájmy občanů a naší země a co víc, že svůj úřad bude vždy vykonávat v souladu s principy morálního chování. 

Jindřich Vedlich,
náměstek primátora města Hradec Králové,
člen KV TOP 09 Královéhradecký kraj,
zastupitel Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme