Problémem těžby plynů z břidlice je užívaná technologie

16. 4. 2012

Jako jeden muž dosud vystupovali starostové a starostky více než padesáti měst a obcí z Trutnovska a Náchodska, ohrožených záměrem těžby takzvaných břidlicových plynů. Tu by zde chtěla realizovat nadnárodní firma Hutton Energy prostřednictvím své české dceřiné společnosti Basgas Energia Czech. Jednotný odmítavý postoj se starostům vyplatil. V úterý 10. 4. večer jim ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v Božanově na Náchodsku na pracovním setkání slíbil, že zruší souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů a vrátí jeho projednávání na začátek.

K problematice se vyjádřil na tiskové konferenci pořádané TOP 09 Královéhradeckého kraje v úterý 10. 4. také poslanec Jiří Oliva:

Problémem těžby plynů z břidlice je užívaná technologie. K uvolnění plynu totiž nestačí jeden vrt, ale musí se jimi kobercově pokrýt větší plocha. Každý vrt znamená hektar narušené krajiny, pak následuje asi 300 metrů neporušeného území a další hektar s vrtem. To znamená totální devastaci krajiny,“ upozornil poslanec Jiří Oliva.

Jiří Oliva se domnívá, že při povolení geologického průzkumu je třetinová jistota, že se zde bude skutečně těžit. A těžba na území chráněného území by podle něho mohla být za těchto okolností akceptovatelná pouze v případě surovinové krize, válečného konfliktu nebo podobné krizové situace.

S použitím citací z článku zveřejněném v deníku Právo 12. 4.,
autorky Ludmily Žlábkové

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme