Prezident k prohře pravice významně přispěl

15. 1. 2013

Zdá se, že doba, kdy se národ mohl opřít o stanovisko prezidenta Václava Klause, který byl ve veřejnosti chápán jako jeden z nejdůvěryhodnějších politiků, je minulostí. Nejedná se jen o nedávno schválený zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, který prezident sice zkritizoval, nepodepsal, ale ani nevetoval, čímž umožnil jeho platnost. Stejně tak se občan nepoučí ani z jeho vyjádření k průběhu první přímé volby prezidenta republiky.

V průběhu volební kampaně řekl Václav Klaus pro Lidové noviny: „ Proč bych nemohl nepřímo podpořit Miloše Zemana? Já respektuji politiku a pro mne je (Miloš Zeman) z přehršle dnešních kandidátů jediným politikem“. Mnozí se podivili tak macešskému přístupu k pravicovým kandidátům, zejména k Přemyslu Sobotkovi, který rozhodně nepatřil v ODS k jeho odpůrcům. Dnes se mohou divit ještě víc, když po výsledcích prvního kola volby řekl Václav Klaus v průběhu Jizerské padesátky novinářům“ „ Byla to strašlivá prohra ODS a jsem z toho smutný. Jsem však rád, že byli zvoleni politici. Jeden je bývalým předsedou vlády a druhý ministrem zahraničí …“. 

Špatný výsledek ODS má jistě příčin několik, avšak osoba Václava Klause je jednou z nich. Není to jen veřejná podpora Miloše Zemana. Je to dlouhodobý příspěvek ke štěpení ODS, přístup k pravicové koaliční vládě, vetování zákonů se zdůvodněním, za které by se levicí ovládaný Senát nemusel stydět a mnoho dalších kroků a krůčků, slov a slovíček, kterými vládě Petra Nečase ztrpčoval život.  Pokud tento přístup vyvrcholí veřejnou podporou Miloše Zemana, jako někdejšího levicového partnera opoziční smlouvy, pak by se mohl zdát smutek nad „strašlivou prohrou ODS“ farizejským pláčem nad miskou rozlitého mléka, do které jsme kopli sami.

Jeden klad na srovnání obou vyjádření přece jen lze nalézt, a sice, že po výsledcích prvního kola byl Karel Schwarzenberg povýšen do role politika. Ti, kteří jej dobře znají, tak navíc vědí, že jde o politika, moudrého, poctivého, čestného a zásadového, který na rozdíl od svých kritiků nemění názory tak často. A to je bezpochyby před druhým kolem volby dobrá zpráva.

Jiří Oliva
poslanec a místopředseda PS PČR za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme