Předseda představenstva Beránek a.s. nechal odvolat sám sebe

...a poté si sedl mezi akcionáře

7. 4. 2015

Ing. Aleš Cabicar (náchodský zastupitel, TOP 09), který vedl Beránek Náchod a.s od jara 2011, byl odvolán na řádné valné hromadě, která proběhla 7.4. 2015. V Beránku ovšem bude nadále působit jako akcionář. Při této příležitosti jsme odvolanému šéfovi nejvýraznější městské společnosti mající v gesci Divadlo Dr. Josefa Čížka položili několik otázek.

„Jak vnímáte odvolání své a svých kolegů?“

„Vcelku logicky, bez nějakých emocí. Jako opoziční zastupitel jsem ani jiný krok ze strany koalice tvořené ČSSD, KDU a skupinou nazvanou Patrioti města Náchoda neočekával. Nicméně při letmém ohlédnutí je potřeba říci, že po volbách v roce 2010, kdy jsme byli (TOP 09 pozn. redakce) součástí koalice v Náchodě a kdy byl Beránek v zoufalém stavu nejenom technickém ale zejména ekonomickém, jsme to byli my, kdo se zhostil tehdy nelehkého úkolu Beránek z té nepříjemné situace vyvést. Mělo to logiku, tehdy jsme právě my nejvíce hlasitě poukazovali na zoufalý stav Beránku, stačí pouze připomenout fakt, že tehdy byla např. hotelová část s vědomím celého tehdejšího zastupitelstva pronajata za 5.000,-Kč měsíčně a podobné nesmysly. A nutno také dodat, že tehdy se do řešení Beránku nikdo nijak zvlášť nehnal.  Nebylo divu, byla to spousta práce, dostat opět Beránek tam, kde je dnes.“

„Můžete našim čtenářům říci, co jste všechno museli řešit?“

„Základním problémem bylo, je a bude hospodaření komerční části, resp. výnosy z ní. Ty silně pomáhají celkovému financování celého objektu včetně divadla. Pravda, máte pak druhou cestu, a tou je posílit dotační závislost na prostředcích města Náchoda, ale touto cestou jsem nechtěl jít. Tudíž nájem 5.000,- měsíčně jsme přenastavili na 75.000,-, to byl základ, navíc se nám tím podařilo také získat v soutěži kvalitního a profesně velmi zdatného provozovatele hotelové části, fy Rajský s.r.o. To byl první krok, další následovali. Rekonstrukce Danyho kavárny, kompletně nová klimatizace, spousta oprav v hotelové části, nová předzahrádka atd. atd. Vzpomínám si např., jak jsem v roce 2012 trávil v Beránku velikonoční svátky – tehdy jsme předělávali Danyho kavárnu.“

„Působit nadále v roli akcionáře, co Vás k tomu vedlo?“

„ Dvě věci. První z nich je tak trochu citová, tu akcii, kterou jsem získal nákupem od drobného akcionáře, mám zasklenou nad pracovním stolem. Strávil jsem v Beránku 4 roky, za tu dobu jsem si logicky nejenom k objektu ale i k lidem, kteří tam pracují, vytvořil vztah. Ze začátku to bylo mnohdy složité, ale pochopili, jak a proč to chci tak dělat a pomohli mi. Já jim za to touto cestou děkuji. Ten druhý důvod je o poznání pragmatičtější.  Beránek je obchodní společnost, které nejvyšším orgánem je Valná hromada, nikoli zastupitelstvo města, jak si někdo může mylně vykládat. A právě možnost být jako akcionář na Valné hromadě v budoucích letech mi dá možnost vidět a popřípadě se zeptat vedení proč a jak se tam co bude dělat“.

„Co říkáte na nové vedení?“

„Komentuji minimálně, zatím není co. Naše převolba je čistě politické rozhodnutí ze strany městské koalice tvořené ČSSD, KDU a tzv. Patrioty.  Uvidíme, jak si noví statutární zástupci povedou, snad dobře. Nicméně je jaksi mimo logiku, aby ve vedení byli lidé, kteří nezískali např. ani mandát zastupitele a navíc zdá se jsou v permanentním střetu zájmu, kdy chtějí Beránku dodávat své výrobky nebo služby. Mimochodem, na tuto skutečnost jsem upozorňoval v čase svého působení radního města Náchoda. Ale třeba budeme všichni mile překvapeni, je to samozřejmě i můj logický zájem jako zastupitele a drobného akcionáře aby Beránek prosperoval a nepropadl do stavu, ze kterého jsem ho museli dostávat my. Může se ovšem také stát, že na divadelních prknech Divadla Dr. Josefa Čížka zarezonuje Hamletovská věta: „Je cosi shnilého ve státě Dánském“ (There is something rotten in the state of Denmark, W. Shakespeare, Hamlet- pozn. red.).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme