Podporuji aktivitu STOP HF a pomáhám tak zabránit nesmyslům

3. 9. 2013

K problematice břidlicových plynů, která hýbe velkou částí Královéhradeckého, ale také sousedního Pardubického kraje, jsem přišel jako kantor na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity. Jsem profesí lesník, proto se celý život potkávám s problémy životního prostředí a také s ekologickými organizacemi, které někdy opravdu postupují ke škodě věci. Ale když jsem zjistil, o čem je aktivita „STOP HF“, okamžitě jsem ji začal podporovat, protože HF – hydraulické štěpení  - je jedno z největších zvěrstev, jaké je možné na přírodě páchat. Věc nelze podcenit a věřím, že příští zákonodárný sbor něco takového na naší krásné přírodě nedopustí.  

Lidé v Podkrkonoší si ohledně průzkumu a těžby břidlicového plynu oddechli. Povolení k průzkumu společnost s australsko-americkými vlastníky Basgas Energia Czech nedostala.  Ale znáte to, jakmile se jednou začne železo kout….  S průzkumem ani těžbou zde nadále nesouhlasí 25 obcí a měst na území 281 čtverečných kilometrů mezi Trutnovem, Dvorem Králové nad Labem a Červeným Kostelcem, kterých se to týká.

Když jsem bojoval za odvrácení hrozby průzkumu těžby břidlicových plynů Náchodsku, tak jsem vůbec neměl tušení, že se mě to bude týkat i v místě mého bydliště, kousek od našeho domu. To však nebyl hlavní důvod, proč jsem šel starosty na Vysokomýtsku na toto nebezpečí upozornit. Návrh průzkumného území zahrnuje oblast od Hradce Králové přes Holice, Vysoké Mýto a Litomyšl, až po Svitavy a v severojižním směru je ohraničena Rychnovem nad Kněžnou a Pardubicemi. Celá oblast patří k nejvýznamnějším zásobárnám podzemních vod v České republice!

jiří Oliva
TOP 09 Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme