Podle pacientů je náchodská nemocnice nejlepší v kraji, zlepšuje se i ekonomicky

Oblastní nemocnice v Náchodě se umístila na prvním místě v jedné z kategorií v anketě Nemocnice ČR 2018. Svým hlasováním ji hospitalizovaní pacienti umístili nejen jako nejlepší v Královéhradeckém kraji. Celorepublikově se pak umístila na prvním místě v oblasti komunikace s pacienty. Pro nemocnici hlasovalo více jak tisíc pacientů. Daří se i jejímu hospodaření.

9. 12. 2018

„Jsem velice potěšena, že jsou pacienti s úrovní péče a jednáním personálu naší nemocnice spokojeni. Dokonce jsme se celorepublikově umístili na prvním místě ve spokojenosti s ověřováním totožnosti pacienta před podáváním léků nebo zákrokem. To svědčí o velké profesionalitě našich zdravotníků a lékařů, pro které je při tom všem pracovním shonu a stresu, kdy na oddělení mnohdy chybí personál, pacient vždy na prvním místě,“ říká k hodnocení předsedkyně představenstva ON Náchod Ivana Urešová MBA.

Oblastní nemocnice v Náchodě se umístila na prvním místě v jedné z kategorií v anketě Nemocnice ČR 2018. Hodnotilo ji 1070 pacientů, kteří odpovídali na dotazy, jako např. zda jim byl srozumitelně vysvětlen navržený postup léčby, zda byli seznámeni s možnými riziky, zda s nimi personál jednal s úctou a respektem, zda se cítili bezpečně z hlediska možných krádeží na oddělení, či hodnotili kvalitu stravy a prostředí. V rámci celé ČR ji pak hospitalizovaní pacienti svým hlasováním poslali na 6. místo.

Cílem hodnocení, které provádí organizace HealthCare Institute, o.p.s., je sestavit žebříček nemocnic, a to dle spokojenosti ambulantních a hospitalizovaných pacientů s poskytovanou péčí, spokojenosti zaměstnanců a pořadí nemocnic dle jejich finanční kondice a míry bezpečnosti. Letos hlasovalo celkem přes 60 tisíc hospitalizovaných a 41 tisíc ambulantních pacientů a hodnoceno bylo 155 nemocnic.

Nemocnice se letos zlepšila ale i v ekonomické oblasti. Po sérii opatření, která byla koncem minulého a začátkem letošního roku přijata, se postupně nemocnice stabilizuje. „Ve srovnání s minulým rokem, kdy nemocnice za období leden až říjen hospodařila s průběžným výsledkem -83,2 mil. Kč, se letos podařilo zlepšit hospodářský výsledek celé akciové společnosti na -44,8 mil. Kč. Považujeme to za výrazný posun. Pozitivní trend v hospodaření nemocnice uznala také Dozorčí rada Zdravotnického holdingu a Zdravotní výbor kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09) odpovědný za oblast zdravotnictví.

Nemocnice očekává do konce roku v rámci obratu ve výši 1,3 miliardy korun ztrátu ve výši cca 35 mil. Kč, což je snížení oproti loňsku o cca 23 mil. Kč.

Sylvie Velčovská

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme