Otazníky kolem nové knihovny

29. 3. 2012

Má to být další chlouba města - Centrum celoživotního vzdělávání, multifunkční zařízení s oddělením pro nevidomé, hudební knihovnou, kavárnou či sálem. Zatím se však zdá, že se projektu lepí smůlu na paty a že si čtenáři na otevření moderní knihovny v bývalé továrně Vertex budou muset ještě nějaký čas počkat.

Vážné nedostatky v projektové dokumentaci způsobily odložení kolaudace, a do neurčita tak odplouvá původně ohlášený termín slavnostního otevření  - 12. září 2012.  Situaci navíc zkomplikovala i nepochopitelná liknavost vedení města ve vyhlášení výběrového řízení na místo šéfa knihovny. Zatímco exředitelka ohlásila svou rezignaci už v říjnu loňského roku, výběrové řízení se uskutečnilo teprve 8. března 2012 a uvedení nově jmenované ředitelky do čela knihovny je dokonce stanoveno až na 1. května tohoto roku.  Přitom každý další den, který prodlužuje bezvládí, dramaticky ohrožuje nejen přípravu náročné logistiky stěhování knižního fondu, ale i perspektivu zaměstnanců, u nichž nepřehlednost situace vyvolává oprávněnou nejistotu z budoucnosti.

Jaký zájem má o svou příspěvkovou organizaci město, dokládá mimo jiné i absence zástupců odboru kultury, sportu a cestovního ruchu na nedávném slavnostním vyhlášení nejvěrnějšího čtenáře Knihovny města Hradce Králové.

Paradoxně v situaci, kdy studenti Univerzity Hradec Králové apelují na veřejnost akcí „Pusť si knihu k tělu“, vedení města se zřejmě rozhodlo držet si knihovnu a čtenáře od těla.

Lenka Jaklová
členka rady za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme