Opravy Bílé věže skončily

5plus2 | 3.4.2015

3. 4. 2015

Rok a půl se lidé dívali na Bílou věž na Velkém náměstí v Hradci Králové jen zpovzdálí. Nyní zbývají do definitivního ukončení celkové rekonstrukce památky jen dny.„Stavební firma začala stavbu předávat a v polovině dubna by mělo dojít ke kolaudaci,“ řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

V květnu by měla věž převzít Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která zajišťuje její provoz. Slavnostní otevření se plánuje na 30. května.

„Bude to pro nás významný okamžik. Byl jsem u projektu od samého počátku a mám nesmírnou radost, že se povedl,“ uvedl ředitel Hradecká kulturní a vzdělávací společnost Miroslav Franc.

Opravy stavby z roku 1589 trvají od podzimu roku 2013 a přijdou na zhruba 50 milionů korun. Obměnou prošel krov, věžní báň, schodiště i dřevěná zvonice s desetitunovým zvonem Augustin. Vznikl zcela nový vstupní objekt s multimediálním informačním centrem. V interiéru je také věrný skleněný model věže vysoký 3,6 metru a vážící okolo jedné tuny. Důležitou součástí rekonstrukce byly technické instalace, vybavení audiovizuální technikou a scénickými světly.

„Věž bude prošpikována nejmodernějšími technologiemi. Chceme v ní vytvořit jakýsi příběh, aby si lidé odnášeli skutečně výjimečné zážitky,“ přiblížil již před časem Miroslav Franc, jehož kolegové se brzy začnou učit ovládat nové technologie. „Přínáší to i starosti. Musíme připravit hladký start provozu, aby bylo pro návštěvníky vše dokonale přichystáno,“ dodal Franc.

Stavba Bílé věže byla zahájena v červnu 1574. V roce 1581 byl do čtvrtého patra zavěšen zvon Augustin, který patří mezi největší zvony v Česku. Současné opravy měly být původně hotové do loňského prosince, avšak kvůli špatnému stavu zvonové stolice se protáhly.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme